Procesul de numărare a voturilor este în curs. După centralizarea unui procent semnificativ de voturi, vor fi disponibile rezultatele provizorii.

Update, ora 22: Conform exit-poll-ului realizat de CURS-Avangard, la comanda PSD-PNL, prezentat de televiziunile de știri Antena 3 și Digi 24, alianța PSD-PNL ar fi obținut 54% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare. Pe locul al doilea, conform sondajului, se situează AUR, care ar fi obținut 14%. Rezultatele exit-poll sunt valabile pentru ora 20:30.

Exit-poll CURS-Avangard:

  • PSD-PNL – 54%
  • AUR – 14%
  • Alianța Dreapta Unită – 11%
  • UDMR – 5%
  • REPER – 3%

În ceea ce privește Bucureștiul, exit-poll-ul CURS-Avangard îl dă câștigător pe Nicușor Dan, care ar fi obținut 45% dintre voturi. Candidatul PSD, Gabriela Firea, ar fi obținut 24% dintre voturi.

Exit-poll CURS-Avangard pentru București:

  • Nicușor Dan (independent, susținut de Alianța Dreapta Unită) – 45%
  • Gabriela Firea (PSD) – 24%
  • Cristian Popescu Piedone (PUSL) – 13%
  • Sebastian Burduja (PNL) – 10%

Prezența la vot a fost de 52,3%, un nou record pentru alegeri europarlamentare. Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în județele Olt, Giurgiu, Teleorman, Sălaj și Gorj. La polul opus, cea mai scăzută prezență a fost în județele Vaslui, Iași, Galați, în București și Bacău. La alegerile europarlamentare din 2019, prezența la vot a fost de 49,02%. Totuși, în urmă cu cinci, în străinătate au votat mai mulți români, 375 de mii, comparativ cu 206 de mii la alegerile de acum.

În cursul nopții, în Aplicația Biziday, veți găsi rezultatul numărării voturilor în timp real.

Update ora 18: S-a atins procentul de 40% de votanți, din cele peste 18 milioane înscriși pe listele permanente din țară, ceea ce înseamnă că au votat peste 7,2 milioane de români. Ritmul votării își revine, începând cu ora 15.30, dar este încă mult sub cel de la prânz.

În străinătate, au votat până la ora 18, ora României, 150 de mii de alegători, față de 237 de mii, la alegerile europene din 2019.

În România, Alegerile Locale și cele Europarlamentare au loc în același timp, pe 9 iunie, începând de la ora 7 dimineața și până la ora 22. Votarea se poate prelungi, punctual, prin decizia președintelui secției de votare, până la ora 24, dacă la ora 22 încă mai sunt votanți la coadă, în afara secției.

Alegerile Europene au loc o dată la cinci ani, concomitent, în toate țările UE. Prezența la vot, în 2019, la acest tip de alegeri, a fost de 49% – din totalul de 8,9 milioane de români care au votat, aproape 1,2 milioane au votat în alte secții decât cele de domiciliu, iar 375 de mii de români au votat în afara țării.

La alegerile pentru Parlamentul European din acest an, sunt înscrise pe listele electorale 12 partide și patru candidați independenți. Pe pagina 2 a buletinului de vot (link PDF) puteți consulta o legendă din care veți afla pagina la care se află partidul sau candidatul pe care îl veți vota.

Dacă sunteți în afara țării sau în afara localității de domiciliu și doriți să votați doar la Alegerile Europene, un click aici vă va redirecționa către Registrul Electoral, pentru a identifica cea mai apropiată secție de votare.

Pentru votul la Alegerile Locale este necesară prezența în localitatea de domiciliu. Dacă nu știți secția la care sunteți arondat, o puteți afla tot din Registrul Electoral, cu ajutorul CNP-ului. 

Desigur, este de preferat să votați atât la Alegerile Locale cât și la Alegerile Europene la secția în care sunteți arondat. În acest caz veți primi cinci buletine de vot – unul pentru europarlamentare, două pentru alegerea Consiliului Județean și a președintelui Consiliului Județean, și încă două pentru alegerea primarului și a Consiliului Local. În cazul Bucureștiului, se votează Primarul General, Consiliul General, Primarul de sector și Consiliul Local (de sector). La alegerile locale din septembrie 2020 prezența la urne a fost de 46%.

Mare atenție! Alianțele electorale formate pentru Alegerile Europene pot fi diferite de cele de la Alegerile Locale. De aceea, veți găsi în buletinul de vot pentru Europene partide care candidează separat la Alegerile Locale, așa cum este posibil ca unele partide și alianțe formate pentru alegerile locale să nu le găsiți în buletinul pentru Alegerile Europene. 

Puteți găsi listele de candidați și partide, selectând județul și localitatea dumneavoastră pe site-ul Expert Forum.

Aplicația Biziday va transmite pe tot parcursul zilei de duminică informații în timp real despre prezența la vot, atât la nivel național, cât și local, iar, începând de duminică seara și până luni dimineața, puteți urmări numărarea voturilor, pe măsură ce sunt centralizate rezultatele din secțiile de votare. Pentru a fi informați în legătură cu partidele și candidații din județul dumneavoastră, precum și cu rezultatul votului, în timp real, asigurați-vă că ați selectat județul în care vă aflați din meniul aplicației, cu un tap pe “Zona Geografică”.

Pentru aceste alegeri, Biziday colaborează și folosește infrastructura Code for Romania, o organizație de voluntari care a dezvoltat un ecosistem de soluții dedicate alegerilor.

Românii pot urmări prezența la vot și rezultatele alegerilor și direct, pe platforma Rezultate Vot. Aici orice persoană are acces la hărți detaliate cu prezența la vot la nivelul fiecărei localități, rezultatele parțiale ale alegerilor după închiderea urnelor, pe măsură ce ele sunt comunicate de autorități, informații din sistemul de monitorizare digitală a alegerilor – Monitorizare Vot; istoricul electoral al României pentru toate rundele de alegeri, începând cu 1992; flux live de comentarii și analize realizate de sociologi din marile centre universitare din România.

Pe Vot diaspora votanții din diaspora au acces la informații cu privire la regulile de vot, care este secția cea mai apropiată și care sunt documentele de care au nevoie pentru a vota la alegeri.

Nu în ultimul rând, WeVote4.EU este prima platformă în care organizațiile societății civile de la nivel european comunică, într-un singur loc, desfășurarea alegerilor europarlamentare. Aici, poți vedea reacțiile și comentariile celor mai active organizații neguvernamentale civice din Uniunea Europeană, afli când și unde votezi ca cetățean european și poți urmări prezența la vot la niveul Uniunii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday