Comitetul de siguranță al medicamentelor (PRAC) din cadrul EMA a transmis că apariția trombozelor este ”un efect secundar foarte rar”, exact ca în cazul vaccinului AstraZeneca, dezvoltat tot în mod tradițional, pe baza unui adenovirus ameliorat. Specialiștii au reafirmat că beneficiile vaccinului depășesc riscurile.
”O explicație plauzibilă pentru cheagurile de sânge și nivelul scăzut de trombocite este un răspuns al sistemului imunitar, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (anticoagulant)”, explică EMA într-un comunicat de presă.
Specialiștii agenției europene au anunțat săptămâna trecută că investighează opt cazuri de tromboze (cheaguri de sânge) din cauza nivelului scăzut de trombocite în sânge, toate apărute în SUA, care a vaccinat deja șapte milioane de oameni cu acest ser. Una dintre cele opt persoane cu tromboză a decedat.
Toate cazurile s-au înregistrat la persoane cu vârste sub 60 de ani, la trei săptămâni după vaccinare (serul Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză), iar cele mai multe erau femei. Cu toate acestea, PRAC nu a putut stabili un profil de risc pentru serul J&J.
Peste șapte milioane de americani au fost inoculați cu J&J, dar săptămâna trecută autoritățile de reglementare din SUA au decis să oprească temporar vaccinarea cu J&J, “din precauție”, după apariția mai multor cazuri de coagulare (tromboze), până la investigarea problemelor de siguranță apărute. De altfel, Johnson&Johnson a precizat săptămâna trecută că amână livrarea serului său în Europa, după ce și autoritățile sanitare americane au decis să investigheze legătura dintre apariția trombozelor și vaccinare.
Sursa: comunicatul Agenției Europene a Medicamentului.
Sursa foto: Dbonet//Dreamstime.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.