În urma evaluării, EMA a conchis că datele privind vaccinul sunt ”robuste și îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate”. 

”Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat cu o singură doză. Autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

Rezultatele unui studiu clinic care a implicat peste 44 de mii persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de 18 ani. Jumătate au primit o singură doză de vaccin și jumătate au primit placebo.

Studiul a arătat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19 după 2 săptămâni de la administrare la persoanele care au primit vaccinul (116 cazuri din 19.630 persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane). ”Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 67%”, precizează EMA. Cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea în braț, cefaleea, dureri musculare și senzația de greață.

Johnson&Johnson nu este un vaccin ARNmesager, ci unul clasic, bazat pe un adenovirus ameliorat. Modul în care acționează vaccinurile J&J și Oxford/AstraZeneca este diferit de cele Moderna și Pfizer. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina spike a coronavirusului într-un alt virus ameliorat, numit Adenovirus 26. Spre deosebire de AstraZeneca, care a folosit pentru vaccinul său un adenovirus recoltat de la cimpanzei, J&J a preferat un adenovirus uman.

Sursă: comunicat oficial

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday