Într-un op ed publicat în Politico, Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, numește momentul Capitol Hill un 9/11 al platformelor de socializare.
“Companiile de socializare au blocat conturile președintelui american Donald Trump pe motiv că mesajele sale amenințau democrația și incitau la ură și violență. Procedând astfel, și-au recunoscut responsabilitatea, datoria și mijloacele de a preveni răspândirea conținutului viral ilegal. Ei nu își mai pot ascunde responsabilitatea față de societate, argumentând că furnizează doar servicii de găzduire.
Dacă a existat cineva care încă se îndoia că platformele online au devenit actori sistemici în societățile și democrațiile noastre, evenimentele de săptămâna trecută de pe Capitol Hill sunt răspunsul lor. Ceea ce se întâmplă online nu rămâne doar online: are (și chiar agravează) consecințe „și în viața reală”.
Reacțiile fără precedent ale platformelor online ca răspuns la revolte ne-au pus în fața întrebării: De ce nu au reușit să împiedice știrile false și discursurile de ură care au condus la atacul de miercuri? Indiferent dacă cenzurarea (eng. silencing) unui președinte aflat în funcție a fost sau nu cel mai bun lucru de făcut, ar trebui această decizie să fie în mâna unei companii de tehnologie fără legitimitate democratică sau supraveghere? Pot aceste platforme să susțină în continuare că nu au niciun cuvânt de spus cu privire la ceea ce postează utilizatorii lor?
Insurecția de săptămâna trecută a marcat punctul culminant al anilor de discurs de ură, incitare la violență, dezinformare și strategii de destabilizare cărora li s-a permis să se răspândească fără reținere pe rețelele sociale. Tulburările de la Washington reprezintă dovada că un spațiu digital puternic, dar nereglementat (și care amintește de Vestul Sălbatic) are un impact profund asupra fundamentelor democrațiilor noastre moderne”.
Acțiunile Twitter au pierdut 6,8% în predeschidere pieței americane, după ce pierduseră 8% pe cea germană, investitorii considerând că Twitter și celelalte rețele de socializare ar putea avea costuri suplimentare, fiind obligate de o viitoare legislație, așa cum sugerează comsiarul Thierry Breton în editorialul său, să modereze tot conținutul, odată ce au deschis această poartă.
Sursa: Politico
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.