Plenul reunit al Parlamentului a dezbătut moțiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP.
Moțiunea de cenzură a picat. A strâns doar 161 de voturi „pentru”, din cele 233 de voturi de care avea nevoie.
Florin Iordache, PSD: Nici măcar semnatarii moțiunii nu și-au menținut votul.
Înaintea dezbaterii, PNL a cerut ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii: ,,pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia și una privind situaţia economică dezastruoasă din România”.
Președintele de ședință, Florin Iordache nu a vrut să propună plenului suplimentarea ordinii de zi. Parlamentarii PSD au părăsit sala pentru câteva zeci de minute, dar s-au întors pentru începerea dezbaterii.
Premierul Dăncilă a susținut un nou discurs, la încheierea dezbaterilor din Parlament. A anunțat că nu demisionează deoarece are convingerea că România merge pe drumul cel bun.
„Strigați de câte ori vreți demisia. Eu spun o singură dată: Nu îmi dau demisia. Nu îmi dau demisia nu pentru că este un lucru declarativ, ci pentru că am certitudinea că România merge pe drumul bun și că românii apreciază măsurile pe care le luăm și pot, sper deosebire de dvs., să reprezint România cu demnitate în PE”, a spus premierul.
Principalele declarații:
Cred că mulți de acasă, care au privit aceste dezbateri, se așteptau la mult mai mult din partea dvs. Sunteți în Parlament, modul dvs. de a vă adresa și de a jigni nu vă face cinste.
Puteți țipa oricât și puteți să jigniți în continuare. Este trist pentru dvs., nu pentru mine. E trist pentru cei care au avut încredere.
Doamna Turcan, am văzut cât m-ați jignit. Jignirile sunt atributul oamenilor slabi. Dvs. și toți ceilalți care m-au jignit sunt oameni slabi, care nu au venit cu proiecte, nu au un program de guvernare, dar au încercat să lipească cât mai multe etichete. Nu vă face cinste nici modul în care înțelegeți să vă raportați la premier.
Mai aveți o armă – denunțul, ați folosit-o. În momentul în care reprezentanții dvs. în PE s-au poziționat împotriva românilor, cum puteți spune că reprezentați românii?
Faptul că nu ne vor alege românii… Eu nu știam că aveți calitatea de a vedea în viitor. Vom vedea acest lucru la alegeri și vom vedea dacă românii apreciază ce facem noi sau ce faceți dvs. Modul decent în care ne comportăm noi sau modul în care înțelegeți să vă comportați dvs.
Nu mă afectează jignirile dvs., pentru că ați demonstrat că nu puteți respecta pe nimeni, numai ura vă caracterizează acțiunile. Vreau să vă spun că sunt destul de puternică să merg mai departe și sunt convinsă că această moțiune total lipsită de realitate nu va trece și nu o să am nevoie nici măcar de încurajări.
Domnul Chițu, am văzut că vreți să ne spuneți cum trebuie să arate guvernul. Câștigați întâi alegerile și puteți să faceți Guvernul.
Domnule Roman, m-am gândit mult dacă să vă răspund sau nu. Ați vorbit despre patriotism și sunt de acord că trebuie să cinstim memoria înaintașilor noștri, dar trebuie să ne ridicăm la nivelul lor. Speram să fi venit cu argumentul pentru care europarlamentarii dvs. au votat împotriva României. Este rușinos modul în care vorbiți și nu aș vrea să mă cobor la nivelul dvs. și să răspund. Credeți-mă că nici un român i-ar fi rușine să vă răspundă.
Cred în Dumnezeu și cred cu tărie. Credința presupune să fii mai bun. Dvs. nu aveți nici un fel de credință. Nu respectați pe nimeni.
Domnule Bârna, mă întreb. Am avut o discuție constructivă cu dvs. Dacă jigniți prim-ministrul României, cum vă veți raporta la un om simplu care nu este de acord cu opinia dvs.? Îl veți bate?
Cred că acest lucru nu este constructiv și sper că discuțiile pe care le-am avut și pe care vreau să le am în continuare să fie bazate pe argumente.
M-ați acuzat că de multe ori am folosit consens, unitate, dar întrebați-i pe români ce vor. Nu ce vreți dvs. contează.
Cred că românii s-au săturat de circ, de jigniri, de aceste prestații ale unor actori, pentru că pe unii nu-i putem numi parlamentari. Lucruri concrete nu pot fi făcute decât de alianța PSD-ALDE, asta înțeleg românii.
Unii mă întreabă pe mine dacă dorm. Da, dorm, muncesc ziua. Dvs. nu dormiți nici noaptea. Demisia nu ajută România, arătă iresponsabilitatea dvs. – să ceri demisia premierului înainte cu câteva zile de preluarea președinției. Asta arată că nu înțelegeți rolul României.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a susținut un discurs critic la adresa Guvernului, deși, cu o zi înainte, a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură, anunță Hotnews.ro.
„Acest proiect de ordonanță de urgență, care, la modul general, vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale și nu numai, iarăși cu câteva zile înainte de sfârșitul anului, schimbă multe prevederi fiscale, inventează noi taxe, pune la colț un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia și mai ales aruncă în are speranța. Fără consultare, fără explicații, fără pregătire îmi este greu să înțeleg ce raționament vă conduce. Ați creat un șoc și un haos uriaș cu riscuri imense”.
Doamnă premier, poate reușiți să-l convingeți pe ministrul de finanțe că țara nu este un laborator de experimentare a tuturor ideilor trăsnite. Dacă am vota împotriva moțiunii, am lăsa falsa impresie că toate aceste chestiuni semnalate sunt în regulă, dar de fapt nu sunt.
Liderul USR, Dan Barna, citat de Ziare.com, spune că astăzi România a ajuns să fie condusă de un urmărit penal și de un premier care abia știe să citească.
“Soluția este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României. Nu mai există nicio îndoială că țara merge într-o țară greșită. Funcțiile nu au nicio legătură cu competență, sunt doar sinecuri. Ați promis spitale, autostrăzi, nu s-a făcut aproape nimic”, mai spune el.
Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat că românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor, iar actuala guvernare va plăti pentru răul făcut la conducerea ţării şi că românii ar vota această moţiune de cenzură, conform News.ro.
”Executaţi fără să crâcniţi toate deciziile care distrug România. Românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor. Veţi plăti pentru răul pe care l-aţi făcut la conducera ţării. Dvs. aţi făcut şi faceţi foarte mult rău acestei ţări”, a afirmat Raluca Turcan.
Premierul Dăncilă a luat cuvântul și a răspuns acuzațiilor din moțiune. Dăncilă susține că mulți dintre parlamentarii din opoziție se bucură de ceea ce a făcut Tudorel Toader: Dacă ar fi un vot secret pentru menținerea lui Tudorel Toader, ar vota inclusiv Opoziția.
De asemenea, premierul a mai spus că are impresia că citește o moțiune împotriva lui Macron: „Am avut senzația că citesc moțiunea împotriva lui Macron, nu împotriva lui Dăncilă, când ați vorbit de bastoane și gaze lacrimogene”.
Nu cred că România trebuie să dea socoteală în fața altor state. Trebuie să fie tratată cu respect în UE. Dumneavoastră cui dați socoteală la Bruxelles
Principalele declarații:
Aș fi vrut să cred că puteți fi onești. Ați inserat în moțiune lucruri pe care nu le avea inițial.
Îmi spuneți că un ministru nu e bun, apoi îmi reproșați că l-am schimbat. Nu vă înțeleg. Nu vă înțeleg cetățenii. Pe domnul Șova l-ați criticat, când l-am remaniat l-ați susținut. Voi schimba oricâți miniștri e nevoie. M-ați criticat că am încredere în doamna Carmen Dan, ar trebui s-o remaniez și pe dânsa? (DAA se aude din sală). Nu o remaniez pentru motivele dvs.
Am avut senzația că citesc moțiunea împotriva lui Macron, nu împotriva lui Dăncilă, când ați vorbit de bastoane și gaze lacrimogene.
Nu cred că România trebuie să dea socoteală în fața altor state. Trebuie să fie tratată cu respect în UE. Dumneavoastră cui dați socoteală la Bruxelles. Este cel mai rușinos vot dat vreodată, acela dat de nouă parlamentari împotriva României.
Eu dau socoteală în fața Parlamentului României. De aceea mă aflu acum aici. Nu voi da niciodată socoteală în afara țării.
Sunteți preocupați de cât se împrumută România. Nu v-ați preocupat când ați luat 20 miliarde de euro din extern. Nu vă avantajează acest subiect. La guvernare, ați triplat îndatorarea României la 36,9%.
Nu mai intrați în subiecte care vă dezavantajează. Tratați moțiunea de cenzură cu seriozitate. Faceți-vă mai bine temele.
Nu înțeleg critică privind majorările de pensii și salarii. Ne-ați acuzat că mărim iresponsabil, acum că mărim doar pe hârtie. E rău sau bine? Ce să înțeleg? Uitați-vă la datele periodice de la INS. Vi le aduc eu dacă nu le aveți. Majorările de pensii și salarii au fost cu 8 puncte peste rata inflației, ceea ce înseamnă că românii au mai mulți bani în buzunare și pot cumpăra mai multe lucruri.
Mă deranjează că insistați obsesiv că nu sunt bani pentru pensii și salarii. Eu chiar nu vă înțeleg. V-ați propus deja să pierdeți alegerile?
1. În opinia voastră, salariile și pensiile au crescut prea mult. La guvernare, ați opri creșterea veniturilor pentru români, asta trebuie să înțeleg?
2. Spuneți că dacă ar fi să veniți la guvernare, ați tăia pensiile și salariile pentru a atinge veniturile despre care spuneți că sunt insuficiente.
Alternativa voastră de guvernare este să opriți majorările de venituri programate de noi. Eu sunt convinsă că cei mai mulți români care ne privesc își doresc să nu treacă moțiunea pentru că îi îngrozește. Am văzut un fel de evaluare a majorărilor de pensii. Nu-mi dau seama cum calculați de a reieșit că au scăzut. Așa cum ați calculat și la guvernare, tot cu minus v-a dat, în buzunarele oamenilor.
Când pensionarii se uită pe fluturaș, văd cu plus. Adevărul este unul singur: Pensia medie a crescut în octombrie cu 9,6% mai mare, cu mult peste rata inflației.Faceți o confuzie când spuneți că înghețăm pensiile la 1 ianuarie. Pensiile au crescut dublu în ultimii doi ani. Nu s-a anulat plata pensiilor, ci s-a devansat. Pensiile au crescut mai mult decât era prevăzut în lege.Opriți creșterile de pensii dacă veniți la guvernare? Pensionarii vor să nu treacă moțiunea.
Investițiile publice din buget au crescut cu 40% anul acesta.
La fel investițiile străine directe, cea mai mare valoare din ultimii zece ani. Ca să nu mă acuzați că mă ascund după cifre: PNDL 1 și 2. În 2018 s-au realizat 54 de obiective de alimentare de apă, 37 de rețele de canalizare.
S-au modernizat 144 km de cale ferată. În sectorul rutier, vă contrazice realitatea. Autostrada Sebeș Turda, lotul 3, 12,5 km. Autostrada Gilău-Nădășelu 9,7 km. Autostrada urbană, 7 km.
O aplaudă ironic opoziția. Mă bucur de susținerea dumneavoastră. Față de PNL, am făcut ceva.
Nu vorbiți cu oamenii, nu mergeți pe teren, nu puteți vedea toate realizările noastre. În pofida celor spuse în moțiune, în România se fac investiții.
Update: Transmisiunea a fost reluată la finalul citirii textului de către Opoziție.
Update 11:55: Televiziunea publică a întrerupt transmisia dezbaterilor din Parlament exact la citirea textului moțiunii de cenzură, pe motiv că nu este același text cu cel apărut în Monitorul Oficial.
Parlamentarii USR au protestat de pe scaune cu afișe cu mesajul “Demisia!” și “Nu dați OUG!”.
Ludovic Orban a declarat că orice moțiune de cenzură are slabe șanse de reușită: ,,Facem ce trebuie, populația de sprijină. Negociem de două luni cu sute de parlamentari. Vom vedea dacă am reușit să convingem parlamentării din coaliția de guvernare. Cine nu votează azi moțiunea de cenzură e fie mai prost decât Dăncilă, fie mai ticălos decât Dragnea, fie mai nesimțit decât Tăriceanu”.
Vineri USR, PNL, PMP și ceilalți parlamentari din opoziție au depus moțiunea de cenzură numită ,,Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României!” care a fost semnată de 163 de parlamentari.
În textul moțiunii, parlamentarii acuză că măsurile din programul de guvernare sunt amânate pentru anul 2021 și că plecarea guvernului Dăncilă este o ,,urgență națională”. ,,Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a Opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând.
Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică”, se arată în textul moțiunii, scrie EuropaFM.
Citirea moțiunii a avut loc luni, așa cum anunțase anterior Florin Iordache. Cu o zi înainte de vot, UDMR a transmis că nu va vota moțiunea de cenzură, dar că parlamentarii vor fi prezenți în plen. La scurt timp după, liderul USR, Dan Barna, a declarat că ,,UDMR a fost și este o parte a problemei în care a ajuns România în 29 de ani de PSD. Nu mai reprezintă de mult comunitatea maghiară”.
Înainte de depunerea moțiunii, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ,,opoziţiei îi lipsesc cel puţin 50 de voturi” și că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă. Și ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut că PSD ,,nu are emoții” privind moțiunea de cenzură.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.