Piața bursieră a fost puternic afectată de măsurile fiscale anunțate de Guvern. Bursa de la București a înregistrat o cădere de peste 10%. Companiile din domeniile bancar și energetic au fost cele mai afectate, după ce Guvernul a hotărât introducerea unor taxe suplimentare pentru acestea. Marți, Ministrul de Finanțe a prezentat principalele măsuri fiscale pe care urmează să le adopte.
Update: Bursa de Valori Bucureşti a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, s-au numărat printre marii pierzători ai zilei, conform News.ro.
Update 13:45: Scăderea indicelui Bursei de la Bucureşti a depăşit 10%. Cele mai afectate sunt băncile și companiile din domeniul energetic. Banca Transilvania înregistrează o scădere de peste 17%, acțiunile BRD au scăzut cu aproape 15%.
BVB a luat decizia de extindere a limitei de variație pentru Banca Transilvania, dincolo de pragul de 15%, conform Profit.ro. Limita inferioară de variație, procentajul maxim cu care poate să scadă prețul acțiunilor într-o ședință, a fost majorat de la 15%, cât este în mod obișnuit pentru titlurile cotate la BVB, la 25%, conform regulilor operatorului pieței de capital. Măsura este una excepțională și nu a mai fost aplicată de mult timp la BVB.
Bursa de Valori București a remis și un comunicat în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările legislative planificate de Guvern. „Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare”, se arată în comunicat.
La ora 12:30, acțiunile Băncii Transilvania au scăzut la 14,89%, deși în urmă cu o oră recuperase din pierdere. Acțiunile BRD au scăsut la 11%. Scăderea indicelui BET a depășit pragul de 8%.
Situația actualizată la ora 11:00 arăta că Banca Transilvania a recuperat ușor din pierdere, dar rămâne cel mai puternic afectată. La ora 11:00 acțiunile scădeau cu 11%.
Acțiunile Băncii Transilvania scăzuseră la un moment dat cu aproape 15%, după care au început să recupereze ușor din pierdere. Și acțiunile BRD resimt șocul noilor măsuri anunțate, au scăzut cu peste 10%.
Situația actualizată la ora 10:55.
Actul normativ anunțat de Guvern prevede introducerea unei așa numită taxă “pe lăcomie”, pentru profiturile băncilor, care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR. Guvernul estimează că va obține la buget 3,6 miliarde de lei din această sursă, anul viitor.
Actul normativ prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali.
„Să livreze furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE.
Ministerul Finanțelor introduce taxarea suplimentară de 3% din cifra de afaceri pentru companiile desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice și pentru companiile din telecom. Taxa va fi plătită către ANRE, respectiv ANCOM.
Producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la prețuri mai mari de 68 lei/MWh”, scrie în draftul de ordonanță.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.