Consiliul Naţional (CN) al PSD s-a reunit astăzi la Palatul Parlamentului, de la ora 16. La ședință au participat parlamentari, președinți ai Consiliilor Judeţene, miniştri sau primari ai PSD.
Liviu Dragnea a vorbit despre amnistie și grațiere și a cerut depunerea unei plângeri de înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis.
Discursul lui Liviu Dragnea:
“De ce amnistia și grațierea sunt rele? Eu nu mă tem de aceste cuvinte. Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile ce s-au întâmplat în România, toate abuzurile, altfel decât prin amnistie și grațiere, va avea sprijinul meu și PSD. Nu mai ezitați, nu știu când, cum, dar avem obligația asta, să reparăm nedreptățile.
Directiva privind prezumția de nevinovăție, ce trebuia implementată din martie este la “și altele”. Nu a venit nicio scrisoare de infringement pentru ea, pentru că e bine să nu fie procese corecte în România. N-am văzut țipete pentru asta.
Kovesi este unul dintre funcționarii care au scuipat pe deciziile CCR, care nu au respectat Constituția. N-a pățit nimic. Ei cred că sunt deasupra legii. Pentru ei legea nu există. Pentru ei este normal să discute procurorul cu securistul și să zică “Pe ăsta îl scăpăm”.
Noua putere vrea să modifice Codurile Penale. Nu se vrea să intre în vigoare. O vor pe Prună înapoi să dea ea OUG pe Codurile Penale. Nu mai pot accepta Vestul, care spune că dăm legi pentru mine și Tăriceanu.
Sunt deschis, cinstit, deranjant de sincer. Susțin orice dialog cu oficialii UE. Eu sunt prea prăjit de condamnări pe nevinovăție, ca să nu accept să-mi spun punctul de vedere. E ca și cum nota făcută de ofițerul SRI ajungea de fapt rechizitoriu și motivare. Așa și cu europenii, îi iubim, îi respectăm, dar vrem dreptul la propria opinie.
Doar la noi dosarele merg, jandarmii sunt anchetați, pentru că așa a cerut Iohannis. Ce ar face el dacă un grup de derbedei vor să intre în Palatul Cotroceni? Va spune să stea jandarmii deporate?
Eu am văzut în alte țări fraude bancare de miliarde. Prejudicii de miliarde de euro. Nu am văzut oameni condamnați. Am văzut că Adrian Năstase a fost condamnat pe prejudiciu zero. Astea-s cazurile de corupție
Sunt deschis, cinstit, deranjant de sincer. Susțin orice dialog cu oficialii UE. Eu sunt prea prăjit de condamnări pe nevinovăție, ca să nu accept să-mi spun punctul de vedere. E ca și cum nota făcută de ofițerul SRI ajungea de fapt rechizitoriu și motivare. Așa și cu europenii, îi iubim, îi respectăm, dar vrem dreptul la propria opinie.
Poziția României, în cadrul UE, a fost atacată. Țara noastră a fost acuzată de lucruri care se ntamplă și există peste tot în UE. Vă salut domnul Toader. Ni s-a cerut să suspendăm legi deja adoptate de Parlament. Parlamentele sunt suverane, reprezintă suveranitatea poporului. De ce? Conțin prevederi care nu ne plac. Sunt și în alte țări, dar la voi nu merg.
Jignitor, cu complicitatea unor europarlamentari români, țara noastră a fost transformată în țapul ispășitor al jocurilor de putere dintre familiile politice europene. A fost criticat Orban din Ungaria, au zis să caute pe cineva asemănător în România.
Niște trădători au votat în preajma Centenarului împotriva României, mințind și prezentând alte realitate despre țara noastră, fără ezitare. Insistă ca României să i se facă rău. Cei care spun că România nu este pregătită de președinția Consiliului UE fac acte de trădare, coordonate de Klaus Iohannis. Vă rog ca după anul nou să depuneți plângerea de înaltă trădare împotriva lui Iohannis.
În constituție scrie că președintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare. Dar nu scrie că nu poate fi anchetat. De ce nu este chemat la ancheta? Nimeni nu spune că Iohannis nu poate fi anchetat. Dar să răspundă și el la întrebări, pentru a apăra statul de drept.
E nevoie de un Guvern care să spună băncilor și multinaționalelor că România are dreptul să ceară ca din profiturile lor, taxele să fie plătite tot aici. Prea multă vreme, România a fost păcălită cu MCV. Acesta a plecat de la patru ținte, care au ajuns acum 14-18. Cu cât de apropii de MCV, păstrează aceeași distanță. Putem să facem tot ce scrie în MCV, dar anul viitor vor veni alte patru obiective furnizate de Macovei, de PNL, USR, Iohannis.
Anunț fonduri de investiții locale de 10 miliarde de EURO. Fonduri de dezvoltare a sistemului balnear de 300 de milioane. Veniturile bugetarilor a crescut cu 60 mld. de lei, să audă și Iohannis. Pensia minimă 704 lei de anul viitor.
Autostrada Nordului să fie printre planurile Guvernului. Începeți să construiți autostrăzi. Lăsați-i să ne certe. Nu putem să dăm șansa Moldovei să devină o zonă dezvoltată conform cu potențialul? Nu putem în această procedură, în acest sistem, de contestare continuă, ca să fie oprit totul. “Claim-urile” înseamnă că ești sancționat dacă întârzii cu lucrarea un sfert de oră. Ministerul Transporturilor are de plătit două miliarde de lei pe Claim-uri. Ne întrebăm de ce n-avem autostrăzi, când alții blochează procedurile. Românii ne vor judeca dacă facem aceste lucruri, am crezut că putem să facem toate astea în stilul lor, dar nu putem. Când vor fi făcute autostrăzile, nu ni le ia nimeni. Cu astea rămânem în istorie.
Despre descentralizare: Sfatul meu prietenesc, luați-o în serios. După Sfântul Ion, doamna Dăncilă vă așteaptă cu proiectul.
Am văzut că deranjăm interese și din țară și din afară. România nu mai este la cheremul acestor interese străine. Nu este ușor să iei decizii pentru țara ta, pentru că deranjează interese. Chiar dacă interesele acestea sunt uriașe, spun categoric: Eu nu cedez! Vă întreb, după tot ce am vorbit: Voi vreți să cedați? Vreți să capitulăm?
Vicepreședintele PSD Marian Oprișan s-a adresat direct premierului și ministrului Justiției. A declarat că “PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. Guvernul, Parlamentul trebuie să ducă la capăt reforma justiției, pentru ca cetățenii să fie convinși că li se va face dreptate, doamna Premier și domnule ministru al Justiției. Vă rog și vă încurajez să facem dreptate, să vă folosiți de Constituție și să dați amnistia și grațierea în România.”
Conform Digi24, era de așteptat ca într-o ședință a CEx de dinaintea CN, social-democrații să discute despre adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere. O solicitare în acest sens a fost adusă în discuție de primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, care a anunțat că va propune un vot asupra amnistiei și grațierii: „Ideea e să ştim, ori e albă, ori e neagră”.
La şedinţă a fost invitat şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader care a anunţat de vineri că va fi prezent.
Referitor la prezența lui Tudorel Toader, săptămâna trecută Liviu Dragnea, întrebat despre o eventuală OUG privind amnistia și grațierea, declara: “Nu i-am cerut personal lui Toader, ci am cerut public să se găsească o soluție pentru a încerca să se repare toate nedreptățile din ultimii ani din România.”
Și deputatul PSD Cătălin Rădulescu susținea că OUG privind amnistia este întârziată din cauza unor “Bădălăi” din PSD și a lui Tudorel Toader, care trebuia să și-o asume de foarte mult timp.
Și Călin Popescu Tăriceanu este prezent la CN. Acesta a declarat că este nevoie de un moment zero în justiție: ”Am ajuns în ultimul ceas. Trebuie să existe un moment zero, să tragem o linie și să o luăm de la capăt”.
Tăriceanu nu s-a referit direct la amnistie și grațiere, dar ideea “momentului zero” a fost utilizată în trecut de susținătorii acestor măsuri, printre care Liviu Dragnea, Darius Vâlcov, Florin Iordache sau Cătălin Rădulescu.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.