Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene aflate în apropierea Crimeei, pe care ulterior le-a capturat, transmite Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), conform Reuters și BBC.
Update: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat luni acțiunile rușilor:
“Am condamnat folosirea forței de către trupele rusești în Marea Azov. Autoritățile rusești trebuie să elibereze marinarii ucraineni, navele și să se abțină de la alte provocări.
Am discutat despre situație cu președintele Poroșenko și mă voi întâlni cu reprezentanții săi mai târziu, astăzi.
Europa va rămâne unită în sprijinul Ucrainei”., a scris Tusk pe Twitter.
I condemn Russian use of force in Azov Sea. Russian authorities must return Ukrainian sailors, vessels & refrain from further provocations.
I discussed situation with Pres. @poroshenko and will meet his representatives later today.
Europe will stay united in support of Ukraine.— Charles Michel (@eucopresident) November 26, 2018
Update: Rusia a redeschis traficul maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov, după ce trei nave ucrainene au fost oprite și confiscate de forțele navale ruse, anunță un reprezentant al autorităților portuare din regiunea Crimeea, citat de agenția Tass.
Update: Mai mulți protestatari au aruncat grenade și anvelope care ardeau la ambasada Rusiei la Kiev, scandând “Moarte Rusiei!”. Au avut loc ciocniri între protestatari și poliție.
Oamenii au adus anvelope și le-au lăsat în fața clădirii. De asemenea, au adus bărcuțe de hârtie, făcând referire la navele ucrainene asupra cărora rușii au deschis focul.
Două vase mici de artilerie blindate și o barcă de remorcare au fost oprite duminică de polițiștii de la frontiera rusească în încercarea de a traversa de la portul Odessa la Mariupol, ceea ce presupune o traversare a Mării Negre prin Strâmtoarea Kerci până în Marea Azov.
“Una dintre bărcile noastre de patrulare a folosit forța pentru a opri cele trei vase ucrainene, însă doar trei marinari au fost răniți. Armele au fost folosite cu scopul de a opri navele de război din Ucraina”, transmite FSB.
Președintele ucrainean Petro Poroshenko anunță că va cere luni parlamentului să declare legea marțială în Ucraina. Poroshenko menționează însă că măsura nu înseamnă declararea războiului, ci doar va ajuta Ucraina să se apere.
Informația privind incidentul a fost confirmată și de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pe Facebook: Referitor la incidentul din strâmtoarea Kerci, sunt folosite metode de gangsteri. Mai întâi suntem provocați, apoi constrânși, după care acuzați de agresiune.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunțat pe Twitter reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, pe fondul conflictului.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reacționează la conflictul dintre Rusia și Ucraina, iar într-un mesaj transmis pe Twitter se declară profund îngrijorat de evoluțiile din strâmtoarea Kerci: “Suntem profund îngrijorați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional sumbinează securitatea în întreaga regiune. România sprijină pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și folosi apele sale teritoriale”.
Deeply concerned about the developments in #AzovSea & #KerchStrait. Aggression & violation of international law undermine the security of the whole region. #RO fully supports the territorial integrity and sovereignity of Ukraine and its rights to use its territorial waters.
— MFA Romania (@MAERomania) November 25, 2018
Într-un comunicat de presă, Uniunea Europeană cere Rusiei să restabilească circulația liberă prin strâmtoarea Kerci și îndeamnă la dialog și ameliorarea tensiunilor în zonă.
“Tensiunile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci s-au amplificat astăzi periculos, după incidentul dintre navele rusești și ucrainene navale, mai ales după evoluțiile ulterioare, inclusiv închiderea strâmtorii de către autoritățile rusești și capturarea navelor ucrainene prin deschiderea focului. Ne așteptăm ca Rusia să restabilească libertatea de trecere în strâmtoarea Kerci și să acționeze cu cea mai mare reținere pentru a detensiona imediat situația.
UE nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea ilegală a peninsulei din Crimeea de către Rusia.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.