Procurorul general, Augustin Lazăr, a publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public, un document de la Consiliul Superior al Magistraturii care certifică faptul că a primit calificativul „foarte bine” în intervalul 1994-2014.

În raportul de evaluare a activității procurorului general, cel care a stat la baza propunerii de revocarea a acestuia din funcție, ministrul Justiției susținea că procurorul general a fost numit în funcție ilegal, deoarece „în dosarul de candidatură de la momentul respectiv nu s-a identificat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul foarte bine la ultima evaluare, ceea ce înseamnă că lipsea o piesă din dosar, în evaluare și desemnare”.

Comunicatul integral:

„ÎNDEPLINIREA CONDIȚIILOR LEGALE PENTRU FUNCȚIA DE PROCUROR GENERAL AL P.Î.C.C.J.
Biroul de informare şi relaţii publice, raportat la susţinerile ministrului justiţiei privind neîndeplinirea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condiţiei legale constând în obţinerea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, condiţie cerută cu prilejul depunerii candidaturii pentru funcţia deţinută, este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Cosiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 (http://www.mpublic.ro/…/f…/PDF/adresa_csm_din_30_10_2018.pdf) rapoartele de evaluare obţinute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind „Foarte bine”. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror general aşa cum rezultă şi din hotărârea Secţiei pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016 (http://www.mpublic.ro/…/hotarare_258_2016_a_sectiei_pt_proc…).

Semnalăm diferenţa de formulare a condiţiilor cerute de lege în sensul că atunci când se vorbeşte despre lipsa sancţiunilor disciplinare, condiţia cerută este să nu fi fost sancţionat în ultimii trei ani, în timp ce în privinţa evaluării se prevede acordarea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, şi nu la evaluarea activităţii din ultimii trei ani.

Această interpretare este conformă şi practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii care nu a sancţionat niciodată un magistrat, prin respingerea candidaturii pentru o funcţie de conducere sau de execuţie, în situaţia în care întârzierea realizării evaluării nu a fost imputabilă acestuia. Întotdeauna a fost luată în considerare ultima evaluare realizată şi aflată la dosarul profesional. În acest sens menţionăm hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 742/2007 (http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/16_11_2007__12654_ro.pdf)”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday