UPDATE: Guvernul a transmis un comunicat de presă referitor la întâlnirea premierului cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, în care a subliniat faptul că „au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum și pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European” și a arătat că premierul Dăncilă a fost însoțită la Strasbourg de miniștrii Rovana Plumb și Tudorel Toader și de europarlamentarul Dan Nica.
„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenția României de a acționa pentru promovarea interesului european și pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidențieze importanța unității și evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorința ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată și constructivă.
De asemenea, oficialul român a reiterat susținere pentru prioritățile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent. A salutat dialogul cu Comisia Europeană și a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România și Comisia Europeană pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european.
În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiției din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România.
Cu privire la evoluțiile din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneția.”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, într-o emisiune TV, că prim-vicepreședintele Comisiei Europene a spus, la întâlnirea cu premierul Dăncilă, că nu se pune problema activării Articolului 7 în cazul României, întrucât „România este într-o altă situație decât Ungaria sau Polonia” și că întâlnirea între cei doi a fost una „foarte constructivă, foarte deschisă, un dialog principial și corect”.
Principalele declarații ale ministrului:
„Nu se pune problema, nu s-a pus problema vreunui reproș dintr-o parte sau alta, s-a accentuat nevoia dialogului constant, a colaborării, pentru că în final noi avem un parcurs comun, această construcție europeană, consolidarea statului de drept, ca să vorbim la modul general. Dacă aș începe cu o problemă care este, după mine, foarte importantă – prim-vicepreședintele a spus cu subiect și predicat faptul că nici nu intră în discuția Articolul 7, activarea lui, pentru că România este într-o altă ipoteză, situație, decât Ungaria sau Polonia.
S-a vorbit și despre protocoale. Să nu vă surprindă dacă prim-vicepreședintele în discursul pe care îl va avea mâine va exprima semne de întrebare cu privire la rolul pe care aceste protocoale l-au avut în activitatea de înfăptuire a justiției.
S-a vorbit despre realizarea recomandărilor din MCV, știți că la ministerul Justiției toată ziua, pe teme diferite, au avut loc astfel de discuții. S-a vorbit și despre Comisia de la Veneția, cu standardele și preocupările exprimate în raport.
Eu spuneam aseară faptul că, în perioada 16-17-18 octombrie va avea loc sesiunea plenară la Veneția a Comisiei de la Veneția, voi participa în calitate de membru. Standardele acestea ale Comisiei sunt, în bună măsură, luată în considerare. Respectând procedurile legislative și competențele decizionale de legiferare punem în acord legile justiției cu acele standarde ale Comisiei de la Veneția.
S-a mai discutat și despre pregătirile pentru preluarea președinției UE, dar tema care a constituit principala dezbatere s-a referit la respectarea statului de drept.”, a spus Toader.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.