Vicepreședintele Comisiei Europene a răspuns la întrebările adresate de europarlamentari la finalul dezbaterii privind România din ședința extraordinară a comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE). Frans Timmermans a subliniat și faptul că lipsa progreselor privind lupta anticorupție a fost sesizată și de GRECO, nu doar de Comisia Europeană.
Declarațiile integrale ale vicepreședintelui CE:
Nu criticăm națiunea, poporul, criticăm propuneri legislative concrete. Vă ascundeți în spatele națiunii. Am văzut și premierul făcând asta. Nu funcționează cu mine asta. Să dai vina pe alții, din nou, nu funcționează cu mine.
Eu v-am prezentat unde există probleme. În al treilea rând, avem un MCV pentru că la aderare în 2007 am căzut de acord că existau lipsuri, discrepanțe care trebuiau corectate. Pentru asta există MCV-ul. Cred că este cel mai bun instrument posibil. MCV-ul este util pentru a trasa un curs, pentru a putea evalua când Justiția este la un nivel solid, când progresul este ireversibil.
Comisia caută căi de a aborda chestiuni de stat de drept, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să folosim acest instrument. În acest caz mi se pare că trebuie să continuăm cu acest instrument. Nu vedem progrese, vedem pași înapoi.
Și GRECO, și Comisia de la Veneția spun asta. Haideți să începem un dialog pe puncte specifice, nu să facem declarații generalizate. În ceea ce privește protocoalele secrete, nu-mi dau seama cum poți folosi aceste protocoale ca o scuză pentru a justifica schimbări în legislație care ar limita lupta împotriva corupției?
Haideți să vorbim despre asta, să analizăm o soluție. Demonstrațiile se anchetează, vom vedea rezultatele. Dar imaginile le-am văzut cu toții, am văzut mărturiile de după. Nu sunt oameni pe care să-i definești ca huligani, au fost pașnici. Dar să așteptăm rezultatul anchetei.
Putem continua dialogul, pregătim raportul MCV din nou. Este clar că este vorba de sistemul judiciar și organizarea sa, despre procedura de demitere a procurorului anticorupție. Legile Justiției, Codul Penal și Codul de Procedură Penală și modificările propuse sunt lucruri foarte concrete pe care trebuie să le discutăm.
În ceea ce privește referendumul și dreptul familiei. UE nu are competențe în acest domeniu. Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu față de poziția mea. Eu cred în valorile familie, sunt soț, tată, am 4 copii. Dar nu vreau ca valorile familiei să fie arme pentru a justifica homofobia, respingerea altor tipuri de familie. Nu pot să decid eu dacă un stat deschide posiblitatea cuplurilor de același sex să se casătorească. Comisia nu are competențe aici.
Să fim atenți ca acest lucru să nu fie folosit pentru a hrăni unii dintre demonii noștri cei mai întunecați: ura față de minoritățile sexuale, încercare de a aduce femeile în secolele trecute. Să fim atenți că egalitatea din tratate se aplică tuturor, indiferent de orientarea sexuală și de alegerile pe care le fac în viață. Voi mai avea o întâlnire cu doamna premier. Discuțiile sunt constructive, dar nu am văzut acest lucru manifestat și în propunerile legislative.
Pentru mine vindecarea Europei este cel mai important lucru pe care l-am trăit, dar nu se va întâmpla dacă ne îndepărtăm de principii precum statul de drept. Trebuie să ne asigurăm că el acționează pentru a ne ajuta. Cred că lupta împotriva anticorupției este un mod de a trăi aceste valori fundamentale.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.