Ședința Comitetului Executiv al PSD a început cu o întârziere de 45 de minute, inițial fiind programată pentru ora 12:30. Întâlnirea are loc după ce mai mulți lideri PSD, printre care Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu, i-au solicitat demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului și a Camerei Deputaților.
Adrian Țuțuianu declara că “50 de parlamentari PSD au semnat în total scrisoarea anti-Dragnea, iar numărul lor este în creștere”.
Ambele tabere au purtat în ultimele zile negocieri intense pentru a avea câștig de cauză în CEx.
Liviu Dragnea a ajuns la CEx, însoțit de premierul Viorica Dăncilă și mai mulţi lideri de filiale. Potrivit news.ro, liderul PSD a răspuns unei întrebări a jurnaliștilor, referitoare la posibila excludere din partid a contestatatorilor săi: „Nu, categoric nu”.
Viorica Dăncilă a declarat la sosirea la Parlament că “Aşa cum am mai spus, consider că lucrurile trebuie lămurite în CEx, iar mesajul meu îl voi da în CEx”. Aceasta a participat la o întâlnire cu Liviu Dragnea înaintea ședinței, alături de ministrul de Interne, Carmen Dan, şi ministrul fondurilor UE, Rovana Plumb, dar și alți 10 lideri de organizații județene.
Gabriela Firea a declarat înaintea ședinței că este de părere că se va propune excluderea sa din partid.
„Miza ședinței de azi a CEX e excluderea mea din PSD și remanierea lui Paul Stănescu și Tudorel Toader, doi miniștri foarte buni care îl irită pe Liviu Dragnea. Am ajuns la execuții politice, iar dacă am ajuns la asemenea execuții, la linșaj, pentru că avem curajul să vedem altfel lucrurile și să și argumentăm, eu cred că nu este un sens bun pe care este acum partidul. Eu și colegii mei nu ne vom da demisia, nu vrem să constituim o altă formațiune politică, nu vrem să mergem la un alt partid politic.”
Robert Negoiță este de părere că s-au făcut multe greșeli în PSD: „Trebuie să reflectăm cum putem îmbunătăți climatul și activitatea din partid. E un moment din care avem ce învăța. Ideea unei noi conduceri trebuie luată în calcul, ar putea fi o soluție. Sunt atatea motive pentru care Liviu Dragnea ar putea să-și dea motive. Un partid nu înseamnă un om.”
Cătălin Rădulescu a declarat, potrivit ProTV, referindu-se la Robert Negoiță: „El este un nimeni, acest băiețaș, și pentru că a făcut această declarație, o să îi cer în viitorul CEx să i se retragă sprijinul din funcția pe care i-am dat-o noi, partidul, de președinte pe municipii, pe toate municipiile PSD. Nu merită această funcție, nu ne reprezintă pe noi, nu merită să fie primar PSD, că am înțeles că a declarat că nu e primar al PSD, ci al Sectorului, și pentru asta o să îi dăm ocazia să rămână primarul Sectorului 3 fără să fie primar PSD și să se ducă în Piața Victoriei să facă miting cu cei care strigă împotriva noastră „Ciuma Roșie.” E zero barat, e prea mic pentru mine ca să vorbesc cu el. Dacă a făcut Bacalaureatul la 30 de ani, vă dați seama ce personalitate marcantă a partidului nostru este Robert Negoiță”.
Vicepremierul Paul Stănescu a afirmat, înainte de a intra la Cex, că nimeni nu va pleca din partid, „chiar dacă se va încerca o excludere sau alta.”
„Toată lumea rămâne în PSD, susţinem tot ce spune doamna primar general, aşa că nu este nicio problemă. Problemă este cea de management al partidului, pe care sper să o lămurim astăzi. Nu e vorba de aritmetică aici. Noi suntem nemulţumiţi de managementul politic pe care preşedintele Dragnea la această oră îl face.”
Doina Pană, vicepreşedintele pe regiunea de Nord-Vest, înaintea şedinţei: „Majoritatea filialelor din Transilvania îl susţin pe Liviu Dragnea. Nu e uşor de lucrat cu el, dar nu poţi să nu vezi ce s-a întâmplat cu acest partid de când e Dragnea la conducere.”
Contestatarii lui Dragnea s-au întâlnit și ei în biroul lui Adrian Țuțuianu: Paul Stănescu, Gabriela Firea,Niculae Bădălău, Marian Neacșu, Robert Negoiță, Marcel Ciolacu, Rodica Nassar și Mihai Tudose.
Liviu Dragnea s-a născut pe 28 octombrie 1962, la Gratia, Județul Teleorman. A absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Universității București în anul 1987.
Între 1987 și 1991 a lucrat ca inginer stagiar în Corabia. Din 1991 a intra în afaceri. A înființat „Asociația cu scop lucrativ Bachus” şi a deschis un bar în casa mătuşii asociatului său, în centrul comunei Giuvărăști. Apoi a făcut comerţ cu ţigări, piese auto şi jucării.
În 1995 Liviu Dragnea a intrat în politică. S-a înscris în PD, a ajutat partidul cu bani în campania electorală pentru locale și a devenit consilier local la Turnu Măgurele. Câteva luni mai târziu a fost desemnat șeful campaniei PD în Teleorman pentru parlamentare. A fost prefect al județului Teleorman (1996-2000), președinte la Consiliului Județean Teleorman (2000-2012), ministru al Afacerilor Interne în guvernul Emil Boc (2009) și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și viceprim-minstru în guvernele Victor Ponta (2012–2015).
În mai 2015, demisionează din Guvern şi din conducerea partidului, ca urmare a condamnării la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”.
În 2010 a fost ales secretar general al PSD, în cadrul Congresului în care Victor Ponta prelua şefia partidului. În 2012 a obţinut primul mandat de parlamentar şi a renunţat la funcţiile deţinute în Teleorman. În 2015 a fost ales președinte al Partidului Social Democrat, după demisia lui Victor Ponta.
În iunie 2018 a fost condamnat în primă instanță într-un nou dosar, cunoscut drept dosarul „Bombonica”, după numele fostei sale soții, la trei ani și șase luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.