Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetare condusă de astronomul Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Știință din Washington. Numărul sateliţilor cunoscuţi ai planetei Jupitor ajung astfel la 79. Luna care se roteşte în sens invers celrlalte pare destinată să se ciocnească cu cele care se deplasează pe aceeaşi orbită, potrivit Reuters.

Toți sateliții nou identificați sunt relativ mici. În timp ce Jupiter, cea de-a cincea planetă de la Soare, are sateliți mari, cum ar fi Ganymede – cel mai mare din sistemul solar cu un diametru de 5.268 km – cele noi au dimensiuni de la aproximativ șase zecimi de mile (1 km) la 2,5 mile (4 km).

Sheppard a declarat că acești sateliți erau probabil obiecte care s-au format în apropierea lui Jupiter în primele zile ale sistemului solar și au fost ,,capturate” de forța gravitațională puternică a planetei: ,,Aceste obiecte au început să orbiteze Jupiter, în loc să cadă. Deci credem că sunt intermediare între asteroizi stâncoși și comete înghețate. Deci sunt probabil jumătate gheață și jumătate rocă”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday