Documentul de șase pagini “strict confidențial”, pregătit de înalți oficiali însărcinați cu reformarea organizației, la cererea secretarului general Antonio Guterres, conține o listă de sugestii, cum ar fi consolidarea a zeci de agenții în patru departamente principale: pace și securitate, afaceri umanitare, dezvoltare durabilă și drepturile omului, potrivit Reuters, care a analizat textul.
Într-un exemplu, aspecte ce țin de activitatea Programului Alimentar Mondial (FAO) ar fi reunite într-o singură entitate umanitară cu cele ale agenției ONU pentru refugiați, agenției pentru copii (Unicef) și ale OMS. O altă propunere este consolidarea agențiilor de dezvoltare cu Organizația Mondială a Comerțului, care nu ține de ONU.
Un purtător de cuvânt al OMC a declarat că organizația nu face parte din nicio discuție privind reformarea ONU. Un oficial familiarizat cu memorandumul a declarat că acesta reprezintă un punct de plecare, în timp ce purtătorul de cuvânt al agenției pentru refugiați a declarat că aceasta are un mandat unic. Un membru al echipei de comunicare a lui Guterres a spus și el că memorandumul este rezultatul unui exercițiu de generare de idei.
Memorandumul descrie provocări sistemice cu care se confruntă ONU, pe măsură ce Adunarea Generală, în care sunt reprezentate toate statele lumii, continuă să adauge misiuni și programe: “Mandatele sporite, adesea fără strategii clare de ieșire, și complexitățile au dus la suprapuneri semnificative, ineficiențe și costuri crescute”, se arată în document.
Reuters explică faptul că planul este rezultatul reducerii finanțării ONU, după ce SUA și-au diminuat ajutorul extern pentru diferite agenții ale ONU, de când Trump a redevenit președinte. Unele sugestii acoperă aspecte majore, altele mai mici, iar unele sunt speculative, potrivit Reuters, și, dacă ar fi adoptate toate, ar marca cea mai amplă reformă a organizației din ultimele decenii.
Tot Reuters amintește că Guterres a solicitat de mult timp reformarea ONU, iar în timpul unei întâlniri cu Donald Trump în 2017, i-a spus președintelui SUA că “organismul mondial este împovărat de structuri fragmentate, proceduri bizantine și birocrație fără sfârșit”. Acum, organizația se confruntă cu una dintre cele mai mari crize financiare din istoria sa de 80 de ani. La începutul anului, SUA, cel mai mare donator, aveau deja restanțe de aproximativ 1,5 miliarde de dolari la plățile obligatorii pentru bugetul regulat și de 1,2 miliarde de dolari la plățile pentru programele de menținerea păcii. De la preluarea mandatului de președinte în ianuarie, Trump a tăiat alte miliarde de dolari din asistența externă.
Biroul umanitar al ONU se confruntă cu un deficit de 58 de milioane de dolari și și-a redus personalul cu 20%. Unicef estimează că bugetul său va scădea cu -20%, iar agenția ONU pentru migrație se așteaptă la o scădere de -30%.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.