Universitatea Harvard, cea mai veche a națiunii americane, se confruntă cu o Casă Albă care crede că dispune de o putere cvasi-nelimitată, arată CNN într-o analiză a conflictului declanșat după declarația președintelui universității, că nu va aplica noile cerințe ale guvernului și că nu va renunța la independența și drepturile sale, consacrate prin Constituție. Este una dintre cele mai importante ciocniri între Donald Trump și o instituție reprezentativă pentru elita americană.

Când președintele îi prezintă pe cei din campusurile marilor universități ca fiind activiști de extremă stânga, care promovează politicile de incluziune, legate de rasă și gen, milioane de americani sunt de acord cu el. De asemenea, sondajele de opinie arată că sentimentul de neîncredere în marile universități americane este în creștere, mai ales în rândul cetățenilor cu simpatii pentru Partidul Republican. Totuși, miza reală a confruntării dintre Trump și marile universități, în particular Harvard, este încercarea celui dintâi de a contesta autoritatea și prestigiul structurilor din sistemul administrativ și din societate pe care le consideră că fac parte din puterea liberală. Aici, CNN dă exemplul instanțelor de judecată, unei părți din mass-media americană și chiar a unor agenții federale. După remodelarea Partidului Republican și a Curții Supreme a SUA, Trump ar vrea acum să-și aplice ideologia populistă în învățământul superior. În acest fel, președintele vrea să reducă la tăcere acele structuri care intră în conflict cu ideologia sa MAGA și ar face ca America să vireze, puternic, spre dreapta pe scena politică, explică analiștii publicației americane.

De asemenea, sondajele cu studenții arată o intensificare a sentimentului de teamă, din cauza politicii administrației americane privind imigrația. Au existat cazuri de studenți luați la propriu pe sus de agenții de frontieră, iar câtorva sute li s-au anulat vizele, pe motiv că opiniile lor dăunează intereselor Americii pe plan extern. Republicanii de top și oficialii din Administrația Trump se folosesc de sperietoarea antisemitismului pentru a alimenta atacul asupra mediului universitar de elită și campania de deportare în masă.

Printre cererile “uimitoare”, așa cum le descrie CNN, formulate către conducerea Harvard, se numără auditarea mai multor programe și departamente din cadrul universității, despre care guvernul consideră că sunt afectate de “flagelul antisemitismului”, dar și încetarea programelor de diversitate și incluziune. Pe lângă faptul că amenințările președintelui împiedică dialogul universitar deschis, are implicații și mai vizibile, cum ar fi restrângerea sau chiar oprirea activităților de cercetare a bolilor grave, CNN dând exemplul cancerului și Alzheimerului.

Alte universități, precum Columbia, au cedat în fața presiunilor, însă este de așteptat ca conflictul cu Harvard să ajungă în instanță. Totuși, chiar și dacă pierde procesele, președintele se poate folosi de verdicte pentru a insista că el continuă lupta și să se folosească de critici pentru a-și mulțumii electoratul, pentru că disprețul față de universitățile și instituțiile de top este adânc înrădăcinat în mișcarea MAGA și în conservatorismul de tip “America pe primul loc”, conchide publicația americană.

Analiza integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday