Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), numărul persoanelor care au încercat să intre ilegal în Europa a scăzut cu 30% în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, adică mai puțin cu aproximativ 33.600 de persoane decât în primele trei luni ale anului trecut. Scăderea a fost observată pe toate rutele migratorii majore. Cea mai mare, de 64%, a fost observată pe rutele care trec prin Albania, Serbia, Muntenegru și Macedonia de Nord. Între timp, trecerile către Marea Britanie au înregistrat o scădere de doar 4%. 

Tendința scăderii o continuă pe cea din 2024, când trecerile ilegale ale frontierelor în Europa au scăzut cu 38%, față de anul precedent. Cu toate acestea, organizațiile pentru drepturile omului avertizează că politicile UE se bazează tot mai mult pe descurajare și pe oprirea migranților înainte ca aceștia să ajungă în Europa, adesea colaborând cu țări precum Libia sau Tunisia – unde, spun activiștii, migranții sunt supuși abuzurilor grave, inclusiv bătăi, violuri și detenții arbitrare și chiar sclavie. 

Centrul European pentru Drepturile Omului (ECCHR) a depus mai multe plângeri la Curtea Penală Internațională, susținând că cooperarea dintre UE și aceste țări. Totodată, accentul pus de UE pe descurajare și pe închiderea frontierelor sale este văzut ca un lucru care determină migranții să folosească rute mai riscante pentru a intra în Europa. “Concluzia este că, în măsura în care scăderea numărului de sosiri se datorează măsurilor de descurajare ale UE, aceste măsuri sunt foarte clar însoțite de abuzuri ale drepturilor omului, iar UE devine astfel complice la acestea, a declarat Judith Sunderland de la ONG-ul Human Rights Watch.

Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a observat că, deși a scăzut numărul sosirilor, a crescut numărul de bărci care încearcă să plece din țări nord-africane, precum Libia și Tunisia. “În ciuda tendinței descrescătoare, IOM rămâne îngrijorată de decesele migranților, care, potrivit datelor noastre, sunt încă foarte ridicate”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației. În primele trei luni ale anului, cel puțin 555 de persoane și-au pierdut viața în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană sau Atlanticul pentru a ajunge în Europa, adăugându-se la cele peste 3.500 de vieți pierdute anul trecut pe aceste rute, arată datele IOM.

Unicef a publicat marți un comunicat în care precizează că, în ultimii 10 ani, aproximativ 3.500 de copii au murit sau au dispărut în zona centrală a Mediteranei, în timp ce încercau să ajungă în Italia. Atât OIM, cât și organizațiile pentru drepturile omului cer Uniunii Europene să adopte politici care să permită migrarea pe căi sigure și legale, pentru a preveni astfel tragediile de pe mare și abuzurile din afara granițelor blocului comunitar.

Surse: The Guardian, Frontex

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday