Publicația britanică The Telegraph scrie că discuțiile în acest sens au avut loc joi, în cadrul coaliției statelor dispuse să susțină Ucraina în urma unui acord de pace, condusă de Marea Britanie și Franța. Scopul principal al desfășurării de forțe este de a reconstrui și a instrui armata Ucrainei și de a-l împiedica pe Vladimir Putin să organizeze o nouă invazie. Conform planului, una dintre opțiunile aflate pe masă ar fi trimiterea unei forțe condusă de Europa, în Ucraina, pentru a descuraja inițial Rusia să încalce orice acord de pace și pentru a oferi ucrainenilor un răgaz.
Inițiativa britanică beneficiază de suport și din partea altor state. Oficialii francezi care au luat parte la crearea acestui plan sunt de părere că este foarte puțin probabil ca Putin să atace Ucraina cu forțe occidentale în interiorul său, întrucât trupele sale sunt capabile doar să cucerească bucăți mici de teritoriu. De asemenea, această forță occidentală are în vedere și să instituie o apărare solidă în aer și pe mare. Toate aceste lucruri ar urma să fie realizate pe parcursul a cinci ani, când ultimele trupe ar urma să se retragă.
Un astfel de demers ar ajuta Armata Ucraineană să înceapă reconstrucția și să se reînarmeze înainte ca rușii să fie din nou pregătiți să pornească un război. Șefii serviciilor de informații britanice, daneze și germane cred că Putin ar putea fi pregătit pentru un astfel de lucru în doar cinci ani.
John Healey, ministrul britanic al Apărării, a spus că nu vrea să ofere detalii din plan, întrucât acest lucru “l-ar face pe Putin mai înțelept”. Totuși, a spus: “Am discutat și am confirmat cele patru scopuri sau obiective ale noastre în planificarea militară: securizarea cerului, securizarea mărilor, susținerea păcii pe uscat și susținerea refacerii și puterii forțelor ucrainene”. În rândul celorlalți oficiali europeni care au participat la întâlnirea pe această temă au existat o serie de nemulțumiri legate de faptul că planurile evoluează prea încet și rămân neclare. Inclusiv ministrul român Angel Tîlvăr a participat la discuțiile de joi. În urma întâlnirii, MApN a subliniat că “a fost reiterat faptul că România nu are în vedere trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean. În schimb, este analizată posibilitatea acordării unui sprijin pe linie logistică a forțelor internaționale implicate în implementarea garanțiilor de securitate post-conflict”.
Discuțiile privind “coaliția celor dispuși” să ajute Ucraina s-au blocat în ultimele săptămâni, din cauză că negocierile de pace conduse de Donald Trump nu au reușit să ducă la o încetare a focului, subliniază The Telegraph. Alte state și-au exprimat de la bun început reticența cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina. De altfel, până acum Donald Trump nu a spus că va implica direct SUA în aceste planuri de susținere a Armatei Ucrainene și descurajare a Rusiei.
Totuși, ministrul britanic al Apărării a declarat că “americanii își asumă responsabilitatea pentru intermedierea și negocierea păcii și, în majoritatea cazurilor, vor avea o anumită responsabilitate și un anumit rol în asigurarea acesteia pe termen lung.”
În acest timp, Regatul Unit lucrează la un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ministrul Apărării va merge astăzi la Cartierul General al NATO pentru a discuta despre creșterea sprijinului militar pentru Ucraina. Oficialul a anunțat deja o creștere de 450 de milioane de lire sterline a finanțării pentru Kiev, pentru a achiziționa sute de mii de drone și a putea menține funcționale vehiculele donate de Marea Britanie. Separat, ministrul britanic de Finanțe, Rachel Reeves, va discuta cu omologii din UE la Varșovia, cu privire la un proiect comun pentru creșterea cheltuielilor de apărare.
În timpul întâlnirii de joi, prințul Harry a efectuat o vizită secretă în Ucraina, unde a vizitat un spital din Liov unde sunt internați soldați răniți.
Prince Harry secretly visited Ukraine.
He visited a clinic in Lviv where wounded Ukrainian soldiers are receiving treatment, – The Telegraph.
— Maria Drutska 🇺🇦 (@maria_drutska) April 11, 2025
Sursa: The Telegraph
Foto: MApN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.