CNN subliniază la începutul analizei sale că Donald Trump pare să nu se fi așteptat la o așa prăbușire a burselor și nu este clar cât va mai aștepta până la a acționa în acest sens. Problema este că piețele bursiere au reacționat foarte prost. Deja săptămâna trecută au scăzut puternic, iar previziunile pentru această săptămână arată și mai rău. 

Donald Trump a declarat duminică seara că este “deschis să vorbească” cu liderii mondiali despre noi acorduri, în timp ce lumea încearcă să gestioneze urmările deciziei sale de a porni un război al tarifelor. Întrebat ce se va întâmpla cu piețele financiare, președintele SUA a spus că nu știe, dar a reiterat că țara sa “va deveni mai puternică”. Chiar și așa, el și echipa lui par hotărâți să meargă mai departe cu tarifele, fără compromisuri. Uneori dau semnale că e doar o strategie de negociere, să pună presiune asupra altor state, alteori par să creadă că așa trebuie să arate economia lumii pe termen lung, complet refăcută, după viziunea lui.

Deși se aștepta un bilanț rapid al efectelor pe care taxele americane le-au creat, din partea Administrației Trump, acesta a întârziat să apară, iar CNN se subliniază că “acest lucru demonstrează lipsa de interes a acesteia pentru cetățeni”. Jurnaliștii americani arată că mulți oficiali din Administrația Trump par deconectați de la realitatea oamenilor de rând — un exemplu fiind secretarul Trezoreriei, care pare că minimizează impactul negativ pentru omul de rând și spune că scăderile bursei nu contează pe termen lung. 

Brooke Rollins, o consilieră apropiată a lui Trump, cunoscută mai ales pentru rolul ei în politici economice și de dezvoltare, susține că “tarifele sunt un subiect de securitate națională ce vor aduce milioane de locuri de muncă în SUA”. Ea susține ideea că tarifele sunt o unealtă de negociere și că scopul este de a convinge alte țări să accepte noi acorduri comerciale mai favorabile SUA. În schimb, Peter Navarro,Consilier pe Comerț, spune că “aceasta nu este o negociere” și insistă că nu este de acord cu niciun compromis din partea SUA pentru celelalte țări.

Howard Lutnick, secretar pentru Comerț, a comparat SUA cu un “luptător sumo” — adică o putere economică imensă pe care ceilalți ar fi nebuni să o provoace. Acesta sugerează că SUA sunt suficiente de puternice încât pot forța restul lumii să cedeze și că tarifele nu sunt doar o tactică, ci o schimbare fundamentală în politica economică globală. La fel ca Navarro, susține un plan pe termen lung, nu o negociere rapidă. Donald Trump este oscilant, într-un moment zice că este “deschis la discuții”, dar apoi spune că “acesta este un tratament dur, dar necesar. Este o revoluție economică”.

“Președintele și consilierii săi seniori par să nu țină seama de anxietatea din țară cu privire la posibilitatea ca politicile sale să provoace o recesiune – sau sunt atât de siguri din punctul lor de vedere că nu trebuie să le pese”, arată CNN, care explică faptul că unii oficiali vorbesc despre o strategie tactică, alții despre o bătălie ideologică, în timp ce investitorii, piețele și liderii străini nu știu pe cine să creadă.

Argumentul pe care președintele SUA îl invocă constant este că taxele pe care le-au impus vor pune capăt unor zeci de ani în care diverse state au profitat de ajutorul american, în contextul capitalismului. CNN subliniază, însă, că cel mai mare beneficiar al capitalismului a fost în realitate SUA. Viziunea sa că astfel de tarife vor aduce locurile de muncă înapoi în Statele Unite riscă să provoace efectele opuse și anume să ducă la pierderea locurilor de muncă și la aruncarea SUA, dar și a lumii, în recesiune.

Jurnaliștii americani își conchid analiza subliniind că declarațiile contradictorii de la nivelul oficialilor Administrației Trump demonstrează că nici oficialilor nu le este clar care este în realitate scopul acestui război tarifar. 

Analiză integrală CNN

Foto:  Zimmytws | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday