Președintele american a făcut anunțul, vineri, pe platforma sa de socializare, Truth Social. Este a doua oară când liderul de la Casa Albă acordă o amânare în acest caz, în contextul unei posibile interziceri a aplicației în Statele Unite. Și când și-a preluat mandatul, în ianuarie, Trump a mai prelungit termenul cu 75 de zile, iar acesta ar fi trebuit să expire sâmbătă.

“Lucrăm intens la un acord pentru a salva TikTok, iar progresul este unul imens. Înțelegerea necesită mai mult timp pentru a obține toate aprobările necesare, motiv pentru care semnez un ordin executiv care va permite platformei să continue să funcționeze în SUA pentru încă 75 de zile”, a declarat Trump în mesajul său.

În baza unei legi de securitate națională semnate în aprilie 2024 de fostul președinte Joe Biden, ByteDance, compania chineză care deține TikTok, trebuie să vândă operațiunile americane către o firmă din SUA sau riscă interzicerea completă a aplicației.

În paralel cu acest demers, tensiunile comerciale dintre Washington și Beijing s-au amplificat, în special după impunerea unor tarife vamale reciproce. Trump a subliniat că dorește o colaborare “de bună credință” cu China, în ciuda nemulțumirilor manifestate de partea chineză față de tarifele americane de 34% asupra produselor chinezești.

“Nu vrem ca TikTok să se închidă”, a mai spus Trump, adăugând că există negocieri cu mai mulți potențiali cumpărători. Printre cei interesați se numără companii precum Oracle, Amazon, dar și un consorțiu condus de investitorul Frank McCourt, alături de co-fondatorul Reddit.

Conform unor surse citate de Reuters, discuțiile vizează formarea unei entități americane distincte pentru TikTok, în care ponderea investitorilor chinezi să fie redusă sub pragul de 20%, așa cum prevede legislația americană actuală. Totuși, aprobarea guvernului de la Beijing rămâne un obstacol major în calea finalizării tranzacției. Autoritățile chineze nu și-au dat încă acordul oficial pentru o eventuală vânzare.

TikTok are în prezent aproximativ 170 de milioane de utilizatori în Statele Unite. Aplicația a fost temporar eliminată din App Store și Google Play în luna ianuarie, cu puțin timp înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă, dar a revenit după ce noul președinte a emis ordinul care suspenda temporar aplicarea legii.

Surse alternative: CNBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday