Reuters explică faptul că, după impunerea noilor tarife vamale, Donald Trump dispune de pârghiile pentru a duce războiul comercial la un nou nivel. Dacă nu reușește să reducă deficitul comercial al SUA sau dacă intenționează să forțeze alte țări să accepte acorduri comerciale mai favorabile pentru SUA, Trump ar putea recurge la metode și mai dure sau neobișnuite, cu efecte puternice asupra sistemului financiar global.
Un exemplu ar fi să intervină astfel încât să profite de faptul că SUA controlează rezervele globale de dolari, iar în perioade de criză, băncile centrale din alte țări pot împrumuta dolari de la Rezerva Federală (banca centrală americană). În astfel de momente, arată Reuters, băncile din Europa, Japonia sau alte țări s-au mai împrumutat de la Fed, însă dacă acesta taie acest ajutor, sistemele bancare din afara SUA pot avea probleme grave, iar economia globală poate suferi. Oficial, aceste decizii țin de Fed și nu de președinte, dar unii experți se tem că Trump, prin numirea unor oameni loiali în funcții-cheie, ar putea încerca să influențeze aceste decizii într-o direcție politică.
O altă pârghie pe care Trump ar putea să o folosească este controlul indirect asupra rețelelor globale de plată, în special prin companiile americane Visa și Mastercard. Aceste firme procesează o mare parte din plățile cu cardul din lume – în special în Europa, unde peste două treimi din plățile cu cardul sunt procesate prin aceste două companii. Mai mult, în ultimii ani, plata cu telefonul mobil a crescut mult, dar și în acest caz, companii americane precum Apple și Google sunt dominante. Dacă, din rațiuni politice, Trump ar decide să folosească această putere și ar forța aceste companii să întrerupă serviciile în anumite țări – așa cum au făcut cu Rusia după invazia Ucrainei – atunci țările respective ar suferi o blocare parțială a sistemului de plăți.
Oamenii și firmele nu ar mai putea face plăți rapid cu cardul sau telefonul, și ar fi nevoiți să folosească numerar sau transferuri bancare lente. Într-o economie modernă, în care totul funcționează electronic și în timp real, asta ar putea provoca un haos semnificativ. Banca Centrală Europeană a avertizat deja că dependența de sistemele americane de plată reprezintă un risc. Se discută de mai mulți despre lansarea unui euro digital, care ar reduce această dependență, dar proiectul avansează foarte încet, din cauza dezbaterilor politice și tehnice. Așadar, Europa este încă vulnerabilă la o astfel de presiune americană.
Reuters explică faptul că, deși astfel de măsuri financiare ar fi foarte dure și riscante, nu pot fi excluse complet, mai ales având în vedere stilul imprevizibil și combativ al lui Donald Trump. Dacă va considera că tarifele nu au avut efectul dorit, ar putea încerca să forțeze mâna aliaților folosind instrumentele financiare pe care le are la dispoziție.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.