Bruxelles-ul este acum în alertă, iar oficialii pregătesc tarife de urgență și sporesc supravegherea importurilor pentru a preveni vânzarea sub costuri pentru produse din China, scrie FT. Toate acestea din cauză că statul chinez este afectat de barierele comerciale din SUA și încearcă acum să-și debaraseze producția în exces pe piețele europene.
“Șocul comercial imediat din Asia se va răsfrânge probabil asupra Europei”, a declarat Robin Winkler, economistul șef al Deutsche Bank din Germania. Diplomatul a adăugat că UE a impus deja tarife de până la 35% pentru vehiculele electrice chinezești și că este posibil ca Bruxelles-ul să fie nevoit să aplice tarife “mult mai mari” pentru alte produse.
Noile tarife anunțate de Donald Trump au declanșat o schimbare majoră în comerțul mondial. Potrivit institutului de cercetare Yale Budget Lab, măsurile au dus rata efectivă a tarifelor din SUA la un nivel care nu a mai fost atins din 1909. China se confruntă cu un tarif reciproc de 34%, pe lângă taxa existentă de 20%. Vietnamul, acuzat că ajută exporturile chineze să ocolească tarifele americane, se confruntă acum cu o taxă de 46%.
Analiștii susțin că aceste măsuri ar putea apropia China și UE, însă Bruxelles-ul a fost luni de zile în alertă din cauza riscului ca producătorii chinezi să încerce să crească cota de piață prin reduceri de preț. Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat cu privire la consecințele pentru industriile europene, în cazul în care exportatorii chinezi își redirecționează capacitatea excedentară către UE. De asemenea, Andrzej Szczepaniak, economist la bancă globală de investiții Nomura, a precizat că tarifele impuse Chinei au fost “mult mai mari decât se așteptau mulți – inclusiv noi” și că riscul de “vânzare sub costul de producție al mărfurilor chineze în Europa ar crește semnificativ.”
Totuși, din experiențele anterioare, s-a văzut cât de dificil este de luptat împotriva producției subvenționată a Chinei. În ciuda eforturilor UE, producția de oțel în Europa a scăzut în 2024, în timp ce alte țări, în special China, au continuat să își extindă producția, potrivit OCDE. Conform celor mai recente cifre, se preconizează o creștere a capacității excedentare globale de producție de oțel de la 602 milioane de tone, în 2024, la 721 milioane de tone, în 2027 – de peste cinci ori mai mult decât producția de oțel a UE.
Președintele Institutului german Ifo a declarat că taxa mare pe care Trump intenționează să o impună Chinei va fi o lovitură și pentru industria germană. Țara asiatică va încerca să vândă mai mult pe alte piețe și, prin urmare, va pune “o presiune în plus asupra companiilor germane”, în timp ce este probabil să cumpere mai puține produse fabricate în Germania din cauza propriilor probleme economice.
Sursă: FT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.