Arheologii Muzeului din Viena au identificat rămășițele a cel puțin 129 de persoane, descoperite pe situl din Simmering, o stațiune austriacă de la periferia de sud-est a Vienei. Echipele de excavare au descoperit multe alte fragmente osoase dislocate și cred că numărul celor îngropați în groapa comună ar putea depăși 150, ceea ce ar reprezenta o descoperire fără precedent în Europa Centrală.
Michaela Binder, care a condus săpăturile, a explicat că au mai fost identificate câmpuri uriașe de luptă din acea perioadă, în Germania, inclusiv arme, dar nu și alte descoperiri comparabile în privința numărului de luptători. În context, The Guardian explică faptul că, până în secolul al III-lea, soldații romani erau, de obicei, incinerați după deces.
Faptul că trupurile au fost aruncate într-o groapă comună sugerează o acțiune grăbită, dezorganizată. Totodată, toate scheletele analizate prezentau semne de leziuni, mai ales la craniu și pelvis. Ele au fost identificate ca fiind numai de bărbați, majoritatea de 20 – 30 de ani.
Kristina Adler-Wölfl, șefa departamentului arheologic al orașului Viena, a precizat că “cea mai plauzibilă teorie în acest moment este că descoperirea e legată de campaniile de pe Dunăre ale împăratului Domițian – adică din 86 până în 96 d. Hr”. De altfel, prin datarea cu carbon, s-a determinat că oasele provin din perioada anilor 80 – 130 d. Hr. De asemenea, au fost descoperite și obiecte din acea perioadă, precum un tip special de pumnal, dar și armuri și coifuri.
Situl a fost identificat anul trecut, în timpul unor lucrări de renovare a terenului de fotbal din zona Simmering. Până acum, au avut loc cercetările și analizele pentru confirmarea celor prezentate.
Surse: The Guardian, DW
Foto: Wien Museum
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.