Experții de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu (ECMWF) spun că noul lor model PoF (probabilitate de incendiu) prezice mult mai bine locul și riscul aprinderii unui incendiu de vegetație pe următoarele cinci zile.

PoF ia în considerare nu numai predicțiile privind condițiile meteorologice, așa cum ar fi canicula și seceta îndelungată, ci și alte detalii relevante, precum cantitatea de vegetație acumulată ce ar alimenta incendiile majore și chiar activitatea umană.

Modelul PoF are un AI antrenat pe 19 seturi de date și, potrivit ECMWF, a reușit să prezică cu mai multă precizie locurile unde vor izbucni incendii. “Indicii tradiționali de pericol de incendiu nu reușesc întotdeauna să identifice zonele cu risc de aprindere cu suficientă specificitate. Aici este locul în care învățarea automată poate ajuta”, a declarat Francesca Di Giuseppe, coordonatorul proiectului PoF, pentru Financial Times.

Un mare avantaj al modelului este acela că permite agențiilor mai mici (așa cum ar fi cele naționale sau chiar județene) să implementeze sisteme eficiente de predicție a incendiilor, adică să-și antreneze propriul model, folosind PoF.

Majoritatea incendiilor de vegetație sunt declanșate de oameni, accidental sau deliberat (cel mai des pentru curățarea câmpurilor agricole), iar apoi scapă de sub control. În alte cazuri, fulgerele sunt cele care duc la astfel de incendii, dar statisticile arată că, în ultimii 20 de ani, frecvența incendiilor majore, la nivel mondial, s-a dublat. Cel mai probabil acest lucru se întâmplă nu pentru că oamenii dau foc mai des câmpurilor, ci pentru că incendiile scapă de sub control din cauza schimbărilor climatice ce amplifică focul (seceta, vânturile puternice și imprevizibile). La rândul lor, incendiile de vegetație elimină în atmosferă mari cantități de carbon, care amplifică efectul de seră și încălzirea globală, iar studiile arată că acest cerc vicios ia amploare, iar până la jumătatea secolului numărul lor va mai crește cu încă 30%.

Sursa: FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday