Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Universitatea Cambridge și publicat în revista științifică New England Journal of Medicine AI. Echipa a determinat că instrumentul bazat pe inteligență artificială a fost la fel de eficient precum un patolog în diagnosticarea bolii, dar considerabil mai rapid.

În demersul lor, cercetătorii au antrenat softul pe mai mult de 4.000 de imagini obținute de la cinci spitale din Marea Britanie, ce folosesc cinci scannere de la patru companii diferite. 

Boala celiacă reprezintă o afecțiune autoimună care afectează aproximativ 70-100 de milioane de persoane (aproape 1% din populația globală). Este declanșată, de obicei, de consumul de gluten (prezent în grâu, secară și orz), iar simptomele includ crampe abdominale, diaree, erupții cutanate, pierdere în greutate, oboseală și anemie. Nediagnosticată, poate duce la complicații grave precum malnutriția, osteoporoza, infertilitatea sau chiar anumite tipuri de cancer. Totuși, multe cazuri rămân nediagnosticate, deoarece simptomele diferă sau chiar lipsesc.

În prezent, diagnosticul bolii celiace implică teste de sânge, urmate de o biopsie a duodenului, prin care patologii analizează probele pentru a observa posibile deteriorări ale vilozităților intestinale (“perișori” microscopici ce căptușesc interiorul intestinului subțire și ajută corpul să absoarbă substanțele nutritive din mâncare). Acest proces poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.

Dr. Florian Jaeckle, coautor al studiului, explică faptul că, în timp ce un patolog are nevoie de până la zece minute pentru a analiza o biopsie, instrumentul de inteligență artificială poate furniza rezultatul imediat după scanare. El a adăugat că, în mod obișnuit, biopsiile duodenale sunt tratate cu prioritate redusă, fiind considerate mai puțin urgente decât, de exemplu, suspiciunile de cancer, ceea ce duce adesea la întârzieri semnificative.

Prof. Elizabeth Soilleux, hematopatolog și coautoare a studiului, subliniază că, în mod normal, “poate dura ani până la obținerea unui diagnostic precis, iar în contextul presiunilor actuale asupra sistemului medical, aceste întârzieri vor continua. AI are potențialul de a accelera procesul și de a reduce listele de așteptare”.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Andrei Dodonov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday