Oficialii europeni au început să discute măsurile pe care le pot lua, ca răspuns la decizia președintelui american de a impune taxe vamale de 25% asupra mașinilor și componentelor auto importate, ce vor intra în vigoare din 2 aprilie. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a comentat în legătură cu tarifele lui Trump, despre care a spus că sunt rele pentru întreprinderi, dar mai rele pentru consumatori”.

Într-o manieră similară, președintele Franței și prim-ministrul Marii Britanii și-au arătat dezacordul față a de tarifele americane. Emmanuel Macron a transmis că nu este momentul potrivit pentru impunerea de tarife, deoarece acesteacreează un efect inflaționist pe termen scurt și distrug locurile de muncă, ceea ce nu este bine nici pentru economia europeană, nici pentru cea americană”. Marea Britanie a transmis, prin intermediul premierului Keir Starmer, că “toate opțiunile rămân pe masă”.

Liderii din Germania, unul dintre principalii producători auto, au reacționat puternic la anunțul lui Trump. Olaf Scholz, cancelarul demisionar, a declarat cădecizia președintelui american Trump este greșită. SUA au ales o cale la capătul căreia se află doar perdanții, deoarece tarifele și izolarea dăunează prosperității, pentru toată lumea”. De asemenea, ministrul german al Economiei a spus că Europa nu trebuie să dea înapoi acum – Trebuie să fie clar că nu vom ceda în fața SUA. Trebuie să dăm dovadă de forță și încredere în noi înșine”. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus că europenii nu vor războiul comercial, dar trebuie să-și protejeze propriile piețe.

Producătorii europeni de automobile au exportat 750.000 de mașini în Statele Unite anul trecut, în valoare totală de 38,5 miliarde de euro, potrivit datelor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile. BMW și Mercedes exportă în SUA, dar au și fabrici în statele americane Alabama și Carolina de Sud. Fabrica BMW din Spartanburg, Carolina de Sud, este cea mai mare fabrică din lume, iar anul trecut a exportat aproximativ 225.000 de mașini, cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari. De asemenea, din 2014, fabrica a exportat peste 2,7 milioane de vehicule BMW, reprezentând aproximativ două treimi din producția sa totală – cu o valoare de export de 104 miliarde de dolari.

BMW îndeamnă UE și SUA să ajungă la un acord pentru a preveni un escaladarea conflictului, care nu ar avea niciun beneficiu. Prin urmare, ambele părți ar trebui să ajungă rapid la un acord transatlantic care să creeze o creștere a vânzărilor și să prevină o spirală de izolare și bariere comerciale se arată în declarația BMW.

Surse: France24, DW

Foto: Natallia Pershaj | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday