Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a făcut plăți ilegale către opt europarlamentari, în schimbul susținerii intereselor companiei într-o scrisoare oficială trimisă Comisiei Europene în 2021. Scrisoarea respectivă a fost trimisă către trei comisari europeni, în care europarlamentarii avertizau că tensiunile geopolitice nu ar trebui să împiedice dezvoltarea infrastructurii 5G în Europa. Deși documentul nu menționa explicit Huawei, anchetatorii îl văd ca pe un sprijin indirect pentru companie, în contextul măsurilor adoptate de unele state UE pentru limitarea utilizării echipamentelor chinezești din motive de securitate.

Conform procurorilor belgieni, autorul principal al scrisorii a primit 15 mii de euro, iar fiecare co-semnatar câte 1.500 de euro. Numele a trei europarlamentari români apar în scrisoarea respectivă: Cristian-Silviu Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru.

Daniel Buda (PNL) a dat vina pe implicarea echipei sale, declarând că a fost informat prin intermediul unui briefing pregătit de biroul său: “Sprijinul meu a fost determinat exclusiv de preocupările privind infrastructura digitală rurală, nefiind influenţat de părţi externe”. El a adăugat că nici el, nici echipa sa nu au primit bani în schimbul semnăturii sale. “Nu am avut cunoştinţă – nici atunci, nici acum – că în spatele acestei scrisori sau activităţi ar putea exista o astfel de schemă”, a declarat Buda pentru Politico.

Cristian-Silviu Bușoi (PNL) a declarat: “M-am uitat prin e-mailul meu oficial și nu am găsit nicio corespondență referitoare la această scrisoare”. Acesta face referire la activitatea deputatului italian Fulvio Martusciello, unul dintre semnatari, care a promovat scrisoarea respectivă inclusiv pe Twitter și care a depus mai multe amendamente la un raport parlamentar ce favoriza poziţia Huawei în Europa:Nu-mi amintesc să-i fi dat consimțământul verbal domnului Martusciello, așa cum se obișnuiește uneori atunci când colegii caută sprijin pentru inițiativele lor”, a mai spus Bușoi, adăugând că nici el, nici personalul său nu au primit vreo compensație și nici nu aveau cunoștință de vreo schemă legată de semnarea scrisorii.

Tudor Ciuhodaru (la data respectivă PSD) nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea Politico. 

După acest nou scandal, 28 de europarlamentari au cerut conducerii Parlamentului European să excludă temporar orice deputat suspect de corupție din activitățile legate de China. Acest caz este asemănător cu cel din 2022, denumit Qatargate – un scandal major de corupție care a implicat membri ai Parlamentului European acuzați că au primit mită din partea Qatarului și Marocului pentru a influența deciziile UE în favoarea acestor țări.

Sursa: Politico

Foto:  Spyros Arsenis | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday