Acordul convenit marți, separat, de SUA cu Rusia, și de SUA cu Ucraina, prevede nu numai o încetare a atacurilor în Marea Neagră, dar, potrivit comunicatului de la Moscova, diferit de ceea ce a comunicat Casa Albă, SUA ar urma să scoată de sub sancțiuni Rosselhozbank, una dintre cele mai mari bănci rusești, pentru ca aceasta să poată procesa plăți pentru exporturile de produsele agricole și îngrășămintele rusești, care scapă de asemenea de sancțiuni.

Încă nu este clar dacă Casa Albă a ascuns planurile de relaxare a sancțiunilor sau dacă negociatorii americani au fost ei înșiși surprinși de comunicarea Kremlinului care condiționează o încetare parțială a focului în Marea Neagră de ridicarea sancțiunilor.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că acest lucru nu era pe ordinea de zi înainte de întâlnirea dintre americani și ucraineni. “Rușii, din câte știm, au ridicat problema asistenței americane pentru a-și transporta produsele agricole… Nu am fost de acord cu asta, așa că acest lucru nu putea fi în declarația comună”.

Deși poate fi vorba de un bluf al Moscovei, aceasta ar putea fi o nouă concesie majoră făcută de SUA. Dar, în aceste condiții, analiștii se întreabă dacă Rusia a cedat într-adevăr ceva – ucrainenii oricum controlau vestul Mării Negre. Flota rusă a fost nevoită să se retragă spre Novorossiisk, ca urmare a atacurilor ucrainene, care și-au securizat astfel și rutele de export de cereale, de-a lungul coastelor românești și bulgărești.

The Guardian arată că Moscova încearcă să obțină un preț dublu, profitând de dorința lui Trump de a fi cel care oprește războiul – pe de o parte, concesii politice și militare din partea Ucrainei, inclusiv recunoașerea teritoriilor ocupate, iar pe de altă parte, “o evadare din izolarea internațională”, inclusiv prin ridicarea sancțiunilor, care i-ar permite să-și refacă cât mai rapid forțele și tehnica pierdută în război.

“Este arta rusă a negocierii – vinde cererile rusești ca fiind concesii către americani, iar apoi cere americanilor scutirea de sancțiuni. Acest acord cere, de facto, Ucrainei să nu mai aibă voie să atace navele de război rusești, în timp ce Rusia primește dreptul să inspecteze navele ucrainene”, scrie dr. Janis Kluge, un cercetător specializat pe economia rusă, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

Marți seara, Donald Trump a recunoscut că Putin ar putea încerca să amâne un armistițiu complet cu Ucraina, dar, a completat el, încă mai crede că Moscova vrea în cele din urmă să pună capăt războiului.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday