CNN explică faptul că invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a fost un moment de cotitură pentru politica de apărare germană. Fostul cancelar Olaf Scholz a inițiat în 2022 un fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei, însă implementarea a fost greoaie, întârziată de birocrație, conflicte politice și o lipsă de coordonare.“Ne-am bazat prea mult timp pe o falsă siguranță”, a declarat Friedrich Merz, subliniind că “acum trebuie să schimbăm paradigma în politica de apărare”.

În ciuda fondurilor suplimentare de la izbucnirea războiului, armata germană (Bundeswehr) se confruntă cu probleme semnificative. Un raport recent al Comisarului Parlamentar pentru Forțele Armate, Eva Högl, arată că Bundeswehr-ul are un deficit de personal, infrastructura este învechită, iar recrutările sunt sub așteptări. În 2018, Germania își propunea să atingă un efectiv de 203.000 de soldați până în 2025, însă în prezent numărul este de doar 181.174, iar ținta a fost amânată pentru 2031. Noul guvern condus de Friedrich Merz ar putea schimba această tendință, odată cu majorarea istorică a cheltuielilor militare, ce ar putea ajunge la 600 de miliarde de euro în următorul deceniu.

Generalul Ralf Hammerstein, într-un interviu acordat CNN, a recunoscut că armata germană are nevoie de mai multe resurse, dar și de o reformă profundă. Acesta a explicat că una dintre soluțiile pentru creșterea efectivului ar putea fi reintroducerea unei forme de serviciu militar obligatoriu. “Am fost convins de lege să mă înrolez în armată în 1992. Cred că un serviciu obligatoriu trebuie să fie din nou luat în considerare”.

Pe lângă problemele de personal, Bundeswehr-ul se confruntă și cu un deficit uriaș în infrastructură, arată raportul Högl, care estimează că ar fi necesari 67 de miliarde de euro doar pentru modernizarea barăcilor și a altor facilități militare: “Condițiile din multe baze sunt pur și simplu dezastruoase”. Cheltuielile militare ale Germaniei au scăzut constant după Războiul Rece, atingând un minim de 1,1% din PIB în 2005. Abia în 2024 Germania a reușit să îndeplinească criteriul NATO de 2% din PIB pentru apărare, pentru prima dată în peste 30 de ani.

În ciuda scepticismului din ultimii ani, legat de cheltuielile militare, opinia publică germană pare să se fi schimbat. Un sondaj recent realizat de postul ARD arată că 66% dintre germani sunt de acord cu creșterea bugetului pentru Bundeswehr, iar 59% susțin chiar și creșterea datoriei naționale pentru a investi în apărare și infrastructură.

Noua politică militară a Germaniei vine într-un moment în care Europa își regândește strategia de securitate. În condițiile în care Statele Unite sub administrația Trump ar putea reduce sprijinul pentru aliații europeni, Germania își asumă un rol mai activ în apărarea continentului. Participând la un exercițiu militar NATO desfășurat într-o locație secretă din Germania, Hammerstein a explicat importanța pregătirii forțelor armate. “Germania este o națiune puternică în Europa și trebuie să fie un partener de încredere pentru ceilalți aliați. Avem responsabilitatea de a ne ridica la înălțimea acestui rol, iar acum vom face acest lucru”. Pe măsură ce Germania își accelerează reformele militare, rămâne de văzut dacă noile investiții și măsurile de recrutare vor putea transforma Bundeswehr-ul într-o forță capabilă să facă față noilor provocări internaționale, mai arată CNN în analiza sa.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday