Deciziile și pozițiile asumate public de Elon Musk au provocat nu numai scăderea vânzărilor Tesla, ci și proteste și boicoturi în SUA, Canada, Marea Britanie și alte țări europene, afectând drastic imaginea companiei, arată BBC într-o analiză. În mai multe țări, protestele au inclus acte de vandalism asupra showroom-urilor și stațiilor de încărcare, iar în Franța și Germania, mai multe mașini Tesla au fost incendiate. În SUA, modelul Cybertruck a devenit cea mai frecventă țintă.

Mulți clienți, inclusiv cei ce preferă vehiculele electrice, aleg să renunțe la mașinile produse de Tesla din cauza acțiunilor lui Musk, în special după ce acesta a preluat conducerea controversatului departament pentru eficiență guvernamentală DOGE, creat de președintele Donald Trump după ce a revenit la Casa Albă. În plus, apariția la un miting al partidului de extremă dreapta AfD din Germania, criticile repetate la adresa unor politicieni britanici, dar și cele vizavi de anularea alegerilor prezidențiale din România au amplificat nemulțumirea publicului față de Musk.

În consecință, vânzările companiei s-au prăbușit cu peste 40% în Europa și China, în ianuarie, și cu 78% în România, în februarie, iar valoarea acțiunilor a scăzut cu circa 30% în decurs de o lună. În același timp, compania auto se confruntă cu o competiție tot mai mare, în special din partea producătorilor chinezi, precum BYD, care oferă vehicule electrice mai accesibile din punct de vedere al prețului și mai avansate tehnologic. Tesla nu a lansat modele remarcabile în ultimii ani, în timp ce rivalii din China au dezvoltat tehnologii inovatoare (precum încărcarea ultra-rapidă, care permite prelungirea autonomiei cu 400 de km, în doar cinci minute).

Deși Tesla are nevoie de o conducere mai strictă, Musk își împarte atenția între mai multe companii, inclusiv SpaceX, platforma de socializare X și firma de inteligență artificială xAI. Această lipsă de implicare directă ridică semne de întrebare legate de viitorul companiei, iar analiștii sugerează că Tesla ar avea nevoie de un director dedicat exclusiv redresării companiei. Deși Musk rămâne cel mai mare acționar al Tesla, cu o participație de 13%, presiunea pentru schimbări în conducere crește. Unii analiști și investitori consideră că un nou director ar putea revitaliza compania și ar ajuta la recâștigarea încrederii consumatorilor.

Tesla, care a fost pionierul industriei vehiculelor electrice, se află acum într-un moment critic. Fără inovație și o strategie clară pentru a face față competiției, viitorul companiei este incert, iar schimbarea la vârful conducerii devine o posibilitate reală.

Analiză integrală pe BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday