“Vreau ca Parlamentul să continue să fie deschis, dar vreau să mă asigur că există reguli în vigoare”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European (PE), într-un interviu pentru Euractiv. “De asemenea, datorită normelor pe care le-am instituit, aceste lucruri pot fi descoperite și pot fi depistate mai devreme”, a adăugat aceasta, făcând referire la cazul de corupție în care gigantul tehnologic Huawei a încercat să influențeze politicieni sau oficiali guvernamentali din PE.
Conform președintei PE, incidentul este asemănător cu cel din 2022, denumit Qatargate – un scandal major de corupție care a implicat membri ai Parlamentului European acuzați că au primit mită din partea Qatarului și Marocului pentru a influența deciziile UE în favoarea acestor țări. Metsola a detaliat că a elaborat un plan în 14 puncte care a contribuit la crearea unor mecanisme prin care Parlamentul să identifice alte cazuri de corupție. “Singurul lucru pe care nu îl voi face este să permit ca acuzațiile sau presupusa activitate a câtorva persoane să compromită activitatea a sute de alte persoane”, a precizat aceasta.
Patru persoane au fost arestate și puse sub acuzare pentru corupție și implicare într-o organizație criminală, în timp ce al cincilea inculpat este acuzat de spălare de bani și este cercetat în libertate. Acestea ar fi favorizat compania Huawei și ar fi ajutat-o să depășească sancțiunile la care era supusă, din cauza bănuielilor că ar avea legături cu guvernul chinez. Au fost efectuate percheziții în PE, iar pe 14 martie, Parlamentul a interzis lobbyiștii Huawei în instituție.
În mai 2023, Metsola a tras un semnal de alarmă cu privire la activitatea Huawei și la riscurile pe care le-ar putea reprezenta pentru Parlamentul European. Într-o scrisoare adresată autorităților belgiene, ea a cerut mai multe informații despre potențialele amenințări legate de operațiunile Huawei în Belgia. Această solicitare a venit după avertismentele a doi europarlamentari, care au semnalat posibile încercări ale Chinei de a influența deciziile UE prin actori non-statali.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.