Președintele Franței, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni să discute despre modalitățile în care arsenalul nuclear pe care îl deține ar putea fi folosit împotriva unei potențiale agresiuni ruse. Discuțiile au fost inițiate după ce Donald Trump a pus la îndoială garanțiile de securitate pe care SUA le asigură pentru Europa, care se află sub umbrela nucleară americană de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe lângă vastul arsenal pe care SUA îl stochează pe teritoriul său, umbrela nucleară a americanilor include arsenal staționat în Europa, care, conform unui acord de “partajare nucleară” este proiectat astfel încât să fie transportat și lansat cu avioane de luptă pilotate de Belgia, Germania, Grecia, Italia, Olanda și Turcia. În aceste condiții, niciodată până acum nu s-a pus problema că SUA ar putea să își retragă garanțiile de securitate, însă în contextul actual, două state NATO, Germania și Polonia, au atras atenția că o astfel de posibilitate trebuie luată în calcul.
Friedrich Merz, viitorul cancelar german, a cerut să se stabilească dacă “securitatea nucleară din Marea Britanie și Franța ni s-ar putea aplica și nouă”. Premierul polonez, Donald Tusk, a salutat ideea de a intra sub umbrela de securitate franceză și chiar a spus că Polonia ar trebui să ia în considerare desfășurarea unor astfel de arme pe teritoriul său. Lituania și Letonia au declarat, de asemenea, că sunt interesate de oferta franceză. Discuțiile de până acum despre inițiativa Franței nu au menționat în mod clar și implicarea Marii Britanii, însă Financial Times subliniază că, cel mai posibil acestea îi vor implica și pe britanici, cealaltă putere cu arme nucleare din regiune, mai ales că Marea Britanie deja are rolul de a descuraja și proteja Europa prin NATO.
Mai exact, Franța are o doctrină nucleară independentă, ceea ce înseamnă că armele sale nucleare nu sunt integrate în structurile NATO. Marea Britanie, pe de altă parte, are un arsenal nuclear atribuit NATO – deși Londra păstrează controlul final asupra armelor sale, strategia sa nucleară este coordonată cu cea a Alianței. Chiar dacă Franța a spus că vrea să își extindă protecția nucleară în Europa, experții spun că arsenalul său de aproximativ 300 de focoase, față de cele 5.000 ale SUA, este prea mic pentru a proteja întreaga regiune. Rusia are 5.580 de focoase și recent a mutat unele în Belarus.
De altfel, Franța nu dispune de arme nucleare tactice, ce sunt mai puțin puternice, au rază mai scurtă de acțiune și sunt concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă. Pe lângă toate acestea, Franța are mai puține opțiuni de escaladare treptată decât SUA și Rusia. Dacă ar fi sub amenințare gravă, ar efectua o “lovitură de avertizare” nucleară împotriva unui adversar înainte de a distruge ținte-cheie precum orașele mari, spre deosebire de Marea Britanie, al cărui sistem de descurajare nucleară este bazat pe submarine ce folosesc până la 260 de focoase proiectate în Regatul Unit și rachete Trident fabricate în SUA, atribuite NATO.
Pentru ca Franța, care folosește arme nucleare concepute și fabricate în interiorul țării, să poată să vizeze o extindere a umbrelei sale nucleare, trebuie să intre în Grupul de planificare nucleară al NATO. Acesta coordonează politica nucleară a alianței și dacă Franța ar participa ar putea să își alinieze doctrina nucleară și să faciliteze antrenamentele pentru o posibilă criză. Pentru a face acest lucru, Franța trebuie, însă, să renunțe la “independența nucleară” – o idee ce datează din perioada generalului de Gaulle, conform căreia nu se poate avea încredere în promisiunile de securitate ale americanilor.
Un înalt oficial occidental citat de FT a subliniat că capacitățile nucleare britanice și franceze ar face Moscova “să se gândească cel puțin de două ori înainte să efectueze un atac”. Cu toate acestea, “ceea ce influențează cu adevărat luarea deciziilor în Rusia este amploarea descurajării SUA. Europa ar avea nevoie de cel puțin un deceniu de cheltuieli cu aproximativ 6-7% din PIB dacă ar dori să ajungă la puterea SUA și să achiziționeze alte 1.000 de focoase”, a adăugat acesta.
Dincolo de această variantă există, totuși și altele. Una dintre ele ar fi ca Franța să își explice în mod clar doctrina militară și cum ar acționa pentru a ajuta statele europene. O altă variantă ar fi să organizeze exerciții comune mai des, astfel încât să arate Rusiei că aliații colaborează. Pe lângă exerciții, Franța ar putea permite unor aliați să participe la planificarea strategiei nucleare a țării. Un expert în descurajarea nucleară evidențiază că o metodă de descurajare ar fi să desfășoare avioane franceze Rafale, fără încărcătură, în bazele aliaților. Dincolo de acestea, însă, varianta de a crea o alternativă “mai săracă” la apărare nucleară americană nu este o idee bună, iar în absența unui angajament clar, Franța trebuie să facă mai mult pentru a convinge Europa că poate oferi un scut nuclear credibil, conchid experții consultați de FT.
Analiză integrală Financial Times
Foto: Pascal Deloche | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.