Biroul președintelui a declarat că Rodrigo Duterte a fost arestat marți dimineață pe aeroportul din Manila, după ce s-a întors din Hong Kong. “Dis de dimineață, Interpol Manila a primit copia oficială a mandatului de arestare de la CPI. Din acest moment, el se află în custodia autorităților”, a declarat palatul prezidențial.
Duterte a devenit președinte în 2016, după ce a promis o represiune sângeroasă, care va scăpa țara de droguri, în contextul în care aceasta s-a confruntat cu o creștere a traficului ilegal de narcotice. Ulterior, după preluarea mandatului, a declarat public că va ucide suspecții de trafic de droguri și a îndemnat oamenii să-i ucidă pe cei dependenți de ele. Între 12 mii și 30 de mii de persoane au fost ucise în operațiunile antidrog, pe parcursul mandatului său, potrivit datelor citate de CPI.
Grupurile pentru drepturile omului susțin că autoritățile au amplasat dovezi false, precum arme, gloanțe și droguri, pentru a justifica uciderea suspecților. De asemenea, un expert medico-legal a descoperit probleme cu autopsiile, inclusiv certificate de deces care indicau în mod fals cauze naturale în loc de decese violente.
În timpul unei anchete desfășurate de Senat, în 2024, privind crimele din “războiul împotriva drogurilor”, Duterte a menționat că nu va oferi “nicio scuză, nicio justificare” pentru măsurile sale. Totodată, acesta a recunoscut că a instruit polițiștii să îi provoace “pe infractori”, astfel încât să poată justifica forța letală, dar a negat că le-ar fi cerut în mod explicit să îi omoare.
Duterte a recunoscut, de asemenea, în cadrul audierii, că a păstrat o echipă formată din infractori pentru a ucide alți infractori în timp ce era primar al orașului Davao, din sudul țării, înainte de a deveni președinte.
Ancheta CPI vizează și asasinatele comise între noiembrie 2011 și iunie 2016, inclusiv execuții extrajudiciare în orașul Davao, precum și în întreaga țară, în timpul președinției sale, care s-a încheiat în iunie 2022. Duterte a retras Filipine din Tratatul de la Roma privind Curtea Penală Internațională, ca reacție la investigarea campaniei sale violente împotriva drogurilor.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.