Peste 900 de lideri politici, din mediul de afaceri și din cel academic au fost întrebați, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), care este, în viziunea lor, amenințarea principală a anului. 23% au identificat escaladarea conflictelor armate, în timp ce 14% au răspuns că fenomenele meteorologice extreme.

În privința următorului deceniu, patru din cele mai populare zece răspunsuri au fost legate de climă și mediu, în condițiile în care, anul trecut, omenirea s-a confruntat cu mai multe fenomene extreme, precum inundații, perioade de secetă și incendii de vegetație. Oamenii de știință au publicat studii prin care au demonstrat că încălzirea globală face ca aceste evenimente să fie mai frecvente și mai intense. Cel mai recent, serviciul european Copernicus a arătat că, în 2024, temperatura medie a fost cu 1,6 grade Celsius peste cea înregistrată în perioada preindustrială.

În orizontul de zece ani, fenomenele meteorologice extreme au fost principala îngrijorare, urmată de pierderea biodiversității, apoi de schimbările critice ale sistemelor terestre și lipsa resurselor naturale. De asemenea, liderii au făcut referire și la preocupările legate de inteligența artificială, în special de dezinformare. 

Sondajul a fost realizat la finalul anului trecut, însă îngrijorările în această privință s-au intensificat în timpul campaniei electorale americane și în perioada următoare, după ce a Trump a fost reales și se pregătește să-și preia noul mandat, săptămâna viitoare. The Guardian arată că, acum, acesta are o influență sporită asupra marilor companii de tehnologie din Silicon Valey. De exemplu, Meta a anunțat că va desființa divizia de fact-checking, care verifică dacă informațiile postate pe platformele companiei sunt false sau instigă la ură. 

Specialiștii din domeniu au mai atras atenția și asupra unui risc extrem, ca AI să ajungă să fie o amenințare la adresa umanității, dacă ar ajunge în stadiul de inteligență artificială generală.

La reuniunea WEF din acest an, se estimează că vor participa 60 de președinți și prim-miniștri, alături de directori de companii și reprezentanți ai mediului academic. Tema reuniunii este “un apel la colaborare, în era inteligenței artificiale”. Totuși, această colaborare ar putea fi afectată sau chiar defectuoasă, date fiind declarațiile lui Trump privind creșterea alocărilor pentru apărare la 5%, în cazul țărilor NATO, sau de intensificarea activităților de foraj. 

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday