Premierul Groenlandei a declarat că “status quo-ul nu este o opțiune”, subliniind dorința insulei arctice, care are 57.000 de locuitori, de a-și obține independența completă față de Danemarca. Deși Groenlanda are autonomie în majoritatea domeniilor, politica externă și securitatea rămân sub controlul Danemarcei.
Simultan, acesta respinge propunerile Statelor Unite de a cumpăra teritoriul. “Nu vrem să fim danezi, și nici americani […] Viitorul nostru trebuie decis de noi înșine. Trebuie să avem propria noastră voce”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă de astăzi. Deși prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a calificat dorința Groenlandei de independență drept “legitimă și de înțeles”, acesta a subliniat că și-ar dori să mențină unitatea Regatului Danemarcei, care include Danemarca, Groenlanda și Insulele Feroe. “Consider că, dacă rămânem împreună, suntem mai puternici pe scena globală”, a afirmat premierul.
Dezbaterea reaprinde tensiunile dintre Groenlanda și Danemarca, pe fondul interesului crescut al SUA, Rusiei și Chinei pentru resursele și poziția strategică a insulei. Groenlanda găzduiește deja o bază militară americană și este considerată esențială pentru securitatea arctică, având rezerve importante de minerale rare și acces la rute maritime subpolare.
Recent, președintele ales al SUA, Donald Trump, nu a exclus acțiuni militare pentru a prelua Groenlanda. În același timp, reacțiile actuale ale politicienilor danezi sunt mai receptive (în trecut respingeau cu fermitate ideea lui Trump de a cumpăra Groenlanda), insistând că “insula nu este de vânzare, dar că există deschidere pentru cooperare cu SUA în regiunea arctică”. Frederiksen a anunțat că dorește să se întâlnească cu Trump pentru a discuta problema și a adăugat că președintele ales nu a ridicat subiectul Groenlandei în discuțiile lor anterioare.
Deși aspirațiile Groenlandei în ceea ce privește independența sunt clare, se confruntă cu dificultăți economice ce fac dificilă renunțarea completă la sprijinul financiar al Danemarcei.
Surse alternative: Financial Times, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.