UPDATE: Jandarmeria a confirmat că mai mulți jurnaliști au fost agresați în timpul protestului de către susținătorii lui Călin Georgescu: “Pe timpul desfăşurării adunării publice de protest, în jurul orei 12:00, un grup de persoane s-a îndreptat spre zona în care erau dispuse echipele de transmisiune în direct ale unor televiziuni, cu scopul de a-şi exprima nemulţumirile faţă de modul în care acestea prezintă opiniei publice anumite informaţii. Jandarmii au observat aceste acţiuni de agresiune şi intimidare, motiv pentru care au intervenit pentru oprirea lor şi aplicarea măsurilor legale care se impun”. 

Conform imaginilor de la fața locului, protestatarii au aruncat cu sticle și alte obiecte spre echipa Digi 24, în timpul unei transmisiuni.

În paralel, și echipa Observator a anunțat că a fost atacată de protestatari, iar mașina de transmisie a fost vandalizată. Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, care a detaliat că manifestanții “au decuplat un aparat din interiorul unui vehicul care aparține unei televiziuni și i-au desprins numărul de înmatriculare”.

În plus, aceștia au desfăcut și capacul de la roata unei mașini. Poliția a deschis dosar penal pentru distrugere.

Știrea inițială: 

Circulația este oprită pe Calea 13 Septembrie, la Parlament (unde este și sediul CCR). Câteva mii de persoane, susținători ai lui Călin Georgescu, protestează față de anularea alegerilor prezidențiale.

Protestul a început oficial la ora 10 și, conform jandarmeriei, nu are autorizație.  Circulația în zona Parlamentului, pe Calea 13 Septembrie, sensul de mers către Piața Unirii, este blocată. 

Protestatarii cer reluarea turului doi al alegerilor. Mai multe autocare și microbuze au fost mobilizate pentru transportarea oamenilor din mai multe județe ale țării. 

Reamintim, la începutul lunii decembrie, Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale, în urma desecretizarii documentelor prezentate în CSAT. La acel moment, CCR a motivat că a constatat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele, de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”. 

Ulterior, Comisia Europeană a intervenit în cazul alegerilor din România și a audiat reprezentanții TikTok. Călin Georgescu a contestat la Curtea de Apel anularea alegerilor, solicitare respinsă de instanță. De asemenea, a atacat și la CEDO decizia CCR.

Foto: Inquam Photos; capturi Digi 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday