Mark Zuckerberg a anunțat că Meta va reduce drastic numărul angajaților care verifică dacă informațiile postate pe Facebook, Instagram și Threads sunt false (verificatori de fapte – factcheckers) și va recomanda o mai mare distribuire a conținutului politic. Într-un mesaj video, Zuckerberg a promis ca va încuraja libera exprimare și, în primă fază în SUA, va ”scăpa de verificatorii de fapte”, care vor fi înlocuiți cu un sistem similar cu cel folosit de rețeaua X/Twitter, deținută de Elon Musk, unde utilizatorii semnalează și etichetează postările suspecte.

Decizia lui Mark Zuckerberg vine în contextul întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă. Fondatorul Meta susține că verificatorii de fapte (factcheckers) au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și ”mai mult au distrus încrederea, decât au creat-o”. Echipele de moderare a conținutului vor fi mutate din California în Texas, acolo ”unde există mai puține îngrijorări cu privire la subiectivismul echipelor noastre”. Zuckerberg a recunoscut că modificările aduse modului în care Meta filtrează conținutul înseamnă că ”vom prinde mai puține lucruri rele”.

Acesta a adăugat că Meta va ”elimina, de asemenea, o grămadă de restricții pe subiecte precum imigrația și identitatea de gen” și că va ”colabora cu președintele Trump pentru a răspunde guvernelor din întreaga lume care atacă companiile americane și care solicită o cenzură și mai mare”. Zuckerberg a făcut referire la Europa, despre care a spus că este un loc cu ”un număr din ce în ce mai mare de legi care instituționalizează cenzura și fac dificilă construirea lucrurilor inovatoare”. Acesta susține că țările din America Latină ”au instanțe secrete care pot ordona companiilor să elimine lucrurile în liniște”.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday