Boardul editorial al prestigioasei publicații Financial Times a făcut un bilanț al celor mai importante momente care au marcat progrese științifice pe parcursul anului care se încheie. Având în vedere că 2024 a fost marcat de conflicte și tensiuni, progresele care vor îmbunătăți viața pe planetă pot fi trecute ușor cu vederea, însă acestea au deschis o eră de extindere și accelerare în cercetare. “Sarcina urgentă este să le valorificăm în beneficiul mai larg al umanității și al lumii naturale – și să ținem la distanță adunarea forțelor anti-știință“, punctează FT.

A fost un an de minuni cosmice, acoperind decenii de aventuri astronomice. Telescopul spațial James Webb, lansat în ziua de Crăciun în urmă cu trei ani, a dezvăluit un flux de noi perspective despre univers și originile sale. În mod incredibil, oamenii de știință au restabilit contactul pierdut cu satelitul Voyager 1, care a fost lansat în 1977 și care se află acum în spațiul interstelar“, relatează FT.

Jurnaliștii menționează și progresele din domeniul sănătății: “Anul a cunoscut, de asemenea, etape importante în domeniul sănătății publice, pe măsură ce ne apropiem de cea de-a cincea aniversare a pandemiei de Covid-19. Au fost lansate noi vaccinuri împotriva malariei și au început studiile clinice în stadiu avansat pentru primul vaccin împotriva tuberculozei din ultima sută de ani. Date noi au arătat succesul eforturilor internaționale bine finanțate de a reduce amenințarea HIV și SIDA, în special în Africa. Medicamentele pentru pierderea în greutate au deja un impact remarcabil asupra obezității, cu investigații în curs pentru a stabili dacă ar putea aborda o gamă extraordinară de alte boli“.

Anul acesta s-au înregistrat rezultatele primei etape a proiectului atlasului celular global, pentru a construi ceea ce a fost numit un “Google Maps pentru organism”. În tehnologie s-au înregistrat, de asemenea, progrese revoluționare: “Roboții pot face sarcini mai complexe decât oricând, în timp ce eforturile de a construi computere cuantice puternice sunt îmbunătățite în mod constant. Aceste domenii trebuie reglementate în mod corespunzător și beneficiile financiare alocate în mod echitabil, inclusiv recunoașterea contribuțiilor instituțiilor de cercetare finanțate din fonduri publice“.

Răspunsurile omenirii la pericole precum schimbările climatice și pandemiile sunt încă extrem de inadecvate, acțiunile fiind mult prea des întârziate și lipsite de resurse, scriu jurnaliștii FT, adăugând că “Acestea sunt probleme pentru noi toți, indiferent de diferențele noastre politice, iar cei mai săraci oameni din lume suferă de obicei cel mai mult. Este nevoie de voință politică pentru a se asigura că aceste noi capacități fac bine în fața provocărilor și inechităților globale. Trebuie să ne respingem ideile care, din ignoranță sau rea-credință, încearcă să submineze invenții salvatoare, cum ar fi vaccinurile. Există multe de pus sub semnul întrebării și uneori de criticat în conduita științei și a oamenilor de știință, ca și în alte domenii ale efortului uman. Dar metoda științifică aplicată cu onestitate – inclusiv dorința de a schimba teoriile în lumina noilor dovezi – rămâne un instrument puternic pentru progres“.

Articolul integral la Financial Times

Foto: Marija Starcevic | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday