Economia Ungariei s-a contractat (pentru a doua oară consecutiv) cu 0,7% în al treilea trimestru, cufundând economia într-o recesiune tehnică pe fondul cererii slabe din sectoarele auto, electronice și farmaceutice, care domină baza sa de producție. De la 1 ianuarie, Ungaria urmează să piardă definitiv accesul la puțin peste un miliard de euro din fonduri UE, într-un moment în care guvernul lui Viktor Orbán “are puțin spațiu de manevră”, întrucât deficitul bugetar se ridică la peste 4,5% din PIB, arată Financial Times într-o analiză.

Din cele 6,3 miliarde de euro înghețate de Bruxelles din cauza preocupărilor legate de statul de drept, Budapesta va pierde definitiv încă un miliard de euro, deoarece această sumă trebuie alocată până la sfârșitul anului 2024 sau expiră. Ungaria pierde, de asemenea, o finanțare de un milion de euro pe zi din partea UE din cauza tratamentului acordat solicitanților de azil, iar pierderile totale datorate modului în care tratează migranții vor însuma 200 de milioane de euro până la sfârșitul anului. În plus, Ungaria plătește o amendă unică de 200 de milioane de euro impusă de Curtea Europeană de Justiție în iunie, pentru încălcarea regulilor de azil și ignorarea unei hotărâri anterioare. În total, 19 miliarde de euro, în fonduri de redresare post-pandemie și alte resurse europene, rămân blocate.

János Bóka, ministrul Afacerilor UE pentru Ungaria, a declarat la mijlocul lunii decembrie că “este foarte dificil” să nu interpretăm retragerea fondurilor drept “presiuni politice”, adăugând că Budapesta va lua măsuri “pentru a remedia această situație discriminatorie”. Guvernul maghiar mai solicită despăgubiri pentru decizia CEJ din iunie care a dus la amenzi de milioane de euro, un alt semn că relațiile dintre Bruxelles și Budapesta au atins un nou minim, mai arată FT.

Opoziţia maghiară a profitat de ocazie pentru a da vina pe guvernul lui Orbán pentru starea economiei. Péter Magyar, un fost aliat al lui Orbán devenit opozant al acestuia, al cărui partid a ajuns din urmă Fidesz-ul lui Orbán la europarlamentarele din iunie și care a ajuns să conducă sondajele de opinie, a declarat că, deși Orbán și partidul său au avut “14 ani cu putere nelimitată și miliarde de fonduri UE”, acum au pierdut această oportunitate.

Este posibil ca banii UE să rămână blocați până la viitoarele alegeri, timp în care niciuna dintre părți nu va renunța la ceea ce fiecare consideră a fi probleme fundamentale, inclusiv măsurile anticorupție, independența judiciară și tratamentul Ungariei față de minorități și solicitanți de azil. Budapesta și Bruxelles-ul au timp până la jumătatea lunii ianuarie pentru a conveni asupra unui plan fiscal de compromis între 2025 și 2028, guvernul Orban fiind nevoit să reducă cheltuielile. Ministrul Economiei, Márton Nagy, a recunoscut că guvernul nu poate acoperi complet golul lăsat de finanțarea UE.

Orbán crede că investitorii din Asia ar putea umple golul lăsat de UE, în ceea ce numește “neutralitate economică”. Investițiile chineze în Ungaria au crescut în ultimii ani, dar puțini cred că pot compensa în totalitate lipsa fondurilor de la Bruxelles.

Articolul integral la FT

Foto: Dreamstime/Gints Ivuskans

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday