Sonda Solară a NASA a efectuat cea mai apropiată trecere de Soare, zburând cu o viteză de 700.000 km/h. Nava se află la o distanță de doar 6,1 milioane de kilometri de suprafața Soarelui, de unde va studia atât suprafața, cât și coroana Soarelui, pentru a transmite noi date esențiale despre astru. 

Oamenii de știință urmăresc să descifreze ceea ce ei numesc misterele Soarelui, de la cauzele vânturilor solare, care generează particule ce afectează sateliții, până la structura coroanei solare (regiunea extrem de fierbinte și strălucitoare vizibilă de pe Pământ în timpul unei eclipse totale), care atinge temperaturi ce depășesc un milion de grade Celsius, în timp ce suprafața Soarelui are aproximativ 6.000 de grade Celsius.

Echipa de cercetători de la Imperial College London a analizat datele dintr-un zbor anterior și a descoperit fluctuații în câmpul magnetic al Soarelui care generează vântul solar. Aceste particule provoacă aurore pe Pământ, dar pot reprezenta și o amenințare, afectând sateliții, astronauții și chiar rețelele electrice. Astfel, prin noua misiune, specialiștii caută să înțeleagă cum se formează vântul solar și cum transportă fluxurile de radiații în spațiul interplanetar și astfel să facă predicții mai bune despre efectele asupra Pământului.

Lansată în august 2018, sonda a mai desfășurat și alte 22 de zboruri orbitale, dar aceasta este cea mai apropiată distanță la care va ajunge vreodată de Soare. Cu un scut termic de carbon, sonda Parker este proiectată să reziste la temperaturi de până la 1.400°C. Totuși, NASA a transmis că nu va ști dacă sonda a supraviețuit apropierii de Soare până când aceasta nu va transmite un semnal de confirmare, pe 27 decembrie.

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday