Armata ucraineană a transmis că a realizat, cu succes, o ofensivă combinată, cu zeci de vehicule controlate de la distanță, echipate cu mitraliere, precum și drone kamikaze, într-un raid fără echipaj, desfășurat pe o fâșie de 8 km, în apropiere de orașele Liptsi și Hliboke (la nord de Harkov).
Brigada Khartia, responsabilă de atac, a combinat vehicule fără echipaj și drone aeriene (UAV) cu roluri variate, inclusiv de supraveghere, de plasare de mine și atacuri directe. Imaginile din centrul de comandă arată operatorii utilizând controllere similare celor de console de jocuri video pentru a manevra echipamentele, care au transmis live imagini de pe câmpul de luptă. Astfel, forțele ucrainene au reușit să împingă înapoi trupele rusești, în ciuda dezavantajului lor numeric (Ucraina avea doar 2000 de soldați, în timp ce rușii erau în număr triplu).
Vehiculele terestre robotizate (UGV, care au aspectul unor mini-tancuri) au atacat frontal pozițiile ruse, iar dronele kamikaze s-au prăbușit peste trupele inamice. Alte drone au oferit sprijin strategic, fie prin plasarea de mine pe rutele de retragere, fie prin supraveghere aeriană pentru a coordona traseul roboților.
Acest tip de atac oferă un avantaj important ucrainenilor, care întâmpină dificultăți majore pe câmpul de luptă din cauza diferenței numărului de soldați disponibili. Rusia are un avantaj de trei la unu în unele zone. În aceste condiții, forțele armate ale Ucrainei și-au pus deseori speranța în tehnologii avansate/roboți experimentali înarmați pentru a încerca să schimbe cursul războiului. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, utilizarea tehnologiilor asimetrice și a sistemelor fără echipaj reprezintă o încercare de a contrabalansa avantajul numeric al Rusiei.
Atacul de la Liptsi este văzut ca un exemplu important al viitorului războiului modern, în care roboții și dronele joacă un rol esențial în schimbarea cursului conflictelor. Expertul militar Mick Ryan a subliniat importanța acestui moment, afirmând că transformarea caracterului războiului spre un model bazat pe tehnologii avansate “reprezintă un pas important pentru conflictele din secolul XXI”.
Un atac similar, dar la scară mai mică, a fost raportat recent în regiunea rusă Kursk, unde ucrainenii au folosit “Fury”, un robot pe patru roți echipat cu o mitralieră, pentru a elibera o zonă ocupată de forțele ruse.
Sursă: The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.