O analiză Financial Times arată că, de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii decembrie, volumul de gaz din depozitele UE a scăzut cu 19%. În comparație, în ultimii doi ani, scăderile din aceeași perioadă au fost de doar câteva procente, pe fondul temperaturilor mai ridicate și a reducerii cererii industriale cauzate de prețurile mari.
Concret, la mijlocul lunii decembrie, depozitele din UE erau pline în proporție de 75%, puțin peste media ultimilor 10 ani, însă sub nivelul de 90% înregistrat anul trecut. De asemenea, prețurile actuale sunt cu 90% mai mici față de maximul de peste 300 de euro/MWh atins în vara anului 2022, în timpul crizei energetice. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că golirea accelerată a stocurilor în timpul iernii ar putea îngreuna și scumpi procesul de umplere în anul viitor.
“Europa a trebuit să se bazeze mult mai mult pe stocurile subterane în această iarnă comparativ cu ultimii doi ani, pentru a compensa importurile mai mici de GNL (gaz natural lichefiat) și pentru a face față cererii mai mari”, a declarat un expert.
Un alt factor care a contribuit la epuizarea rapidă a stocurilor este concurența sporită pentru importurile de GNL din partea cumpărătorilor asiatici, atrași de prețurile mai scăzute. Această tendință a redus importurile în Europa și a intensificat utilizarea rezervelor deja existente.
Pe lângă aceste provocări, presiunile politice și economice complică situația pe termen lung, subliniază FT. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat UE să achiziționeze “cantități semnificative” de petrol și gaze din Statele Unite, amenințând, în caz contrar, cu taxe vamale. În paralel, Qatarul a avertizat că ar putea opri livrările de GNL către Europa dacă statele membre impun reglementări stricte legate de emisiile de carbon și drepturile omului. SUA sunt cel mai mare furnizor de GNL pentru UE, iar Qatar al treilea. În plus, se estimează că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina către Europa, care reprezintă 5% din importurile UE, va înceta la sfârșitul anului viitor.
Potrivit obiectivului obligatoriu de reumplere stabilit de Comisia Europeană, majoritatea țărilor UE trebuie să-și umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate până la începutul lunii noiembrie.
Analiză integrală pe Financial Times
Foto: Wkcode | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.