Cele două nave spațiale Proba-3, Coronagraph și Occulter, vor fi lansate împreună, de la Centrul Spațial Satish Dhawan din India din Sriharikota, aflat pe coasta Golfului Bengal, iar pe orbită se vor separa pentru a începe să efectueze zboruri precise în formație. Separarea sateliților urmează să aibă loc la aproximativ 18 minute după decolare, iar după o călătorie de patru luni, vor ajunge pe o orbită extrem de eliptică, la aproximativ 60 de mii de kilometri de Pământ. Cele două nave vor zbura cu precizie, într-un aranjament care nu deviază niciodată cu mai mult de un milimetru.
Prin blocarea discului de foc al Soarelui, nava spațială Occulter va imita o eclipsă totală de soare terestră, pentru a deschide vizibilitatea atmosferei înconjurătoare a Soarelui. Coronagraph va observa astfel coroana solară și stratul exterior al atmosferei Soarelui, cu ajutorul unui instrument optic.
Pe Pământ, eclipsele totale de soare au loc în medie la fiecare 18 luni și durează doar câteva minute, iar oamenii de știință au timp foarte limitat pentru cercetare. Proba-3 va fi capabil să creeze eclipse la cerere, iar cercetătorii vor putea să observe Soarele de aproape.
Agenția Spațială Europeană va lansa misiunea în parteneriat cu India, folosind lansatorul PSLV-XL în patru etape, ales datorită “performanței sale înalte combinate cu un preț adecvat pentru o misiune de demonstrație a tehnologiei cu buget redus“, potrivite ESA.
Sursă: Agenția Spațială Europeană
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.