Scurgerile de gaz metan, un gaz care nu se vede cu ochiul liber și care este încadrat în clasa celor “superpoluante”, sunt monitorizate de un satelit de ultimă generație, Methane SAT, care în decurs de 24 de ore face până la 15 rotații în jurul Pământului.

CNN explică faptul că datele colectate sunt suficient de precise pentru a întocmi hărți termice, pe care să fie identificate cele mai mari scurgeri, mai exact zonele de pe glob unde au loc degajări de gaz metan în atmosferă într-un ritm uluitor. Pe baza acestor monitorizări, echipa din spatele proiectului a transmis că marile companii din domeniul petrolier generează de trei-cinci ori mai multe emisii decât se face referire în statisticile Agenției pentru Protecția Mediului și cu mult peste valoarea agreată de industrie, anul trecut.

Bazinul petrolifer Permian pierde 290 de tone de gaz metan pe oră, de până la 14 ori limita agreată de companiile din domeniu. În cazul bazinului Appalachia, pierderea este de patru ori cât limita. Depășiri de până la 45 de ori mai mari s-au înregistrat la bazinul Uinta din Utah.

Primele date făcute publice se referă mai mult la spațiul aerian și mai prezintă că circa 500 de mii de puțuri aflate în exploatare generează jumătate din poluarea cu gaz metan a  industriei americane. Cu toate acestea, ele sunt responsabile pentru doar 7% din producția națională de petrol și gaze naturale.

Probleme deosebite au fost observate și în bazinul Caspic de Sud din Turkmenistan, de unde se degajă în atmosferă circa 440 de tone de gaz metan pe oră. Antoine Halff, analist-șef al grupului de monitorizare Kayrros, a explicat pentru CNN că “Turkmenistanul este un producător foarte mare de petrol și gaze cu o infrastructură învechită, cu multe elemente din perioada sovietică”.

Cercetările anterioare au demonstrat că gazul metan captează de până la 80 de ori mai multă căldură, când se află în atmosferă, decât particulele de dioxid de carbon. De altfel, poluarea cu gaz metan a fost pentru mult timp subestimată și prea puțin studiată. Rob Jackson, profesor în domeniul climatic la Universitatea Stanford, a atras atenția că limitarea emisiilor de metan are un potențial mare de a încetini ritmul schimbărilor climatice. 

Sursă: CNN

Foto: X/@MethaneSAT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday