Alegerile parlamentare europene de anul acesta au fost rampa de lansare a unei campanii a extremei drepte generate de inteligența artificială, care a luat amploare, potrivit unei analize The Guardian. Folosind imagini false generate de AI, extremiștii mizează pe inducerea fricii în fața unei așa-zise “invazii de imigranți” și demonizarea liderilor europeni.
Luna aceasta, problema a ajuns în atenția Consiliului Independent de Supraveghere al Meta, când o anchetă a fost deschisă în legătură cu postările anti-imigrație făcute pe Facebook, care conțin imagini generate de AI. De exemplu, extrema dreaptă italiană a creat fotografii cu femei și copii care mănâncă insecte, pentru a susține o teorie a conspirației cu privire la intențiile “unei elite globale”, în timp ce extrema dreaptă irlandeză a creat fotografii cu ofițeri de poliție care calcă în picioare steagul Irlandei.
De asemenea, partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și susținătorii poziției sale anti-imigranți s-au folosit de inteligența artificială și au creat, printre altele, imagini care transmiteau un mesaj împotriva imigranților, pe care îi acuzau de abuzuri sexuale.
În Marea Britanie, în urma atacului din Southport, când un adolescent a ucis trei fetițe, AI a fost folosită pentru a promova protestele și pentru a posta conținut islamofob, pe baza unor presupuneri false cu privire la identitatea atacatorului. O imagine înfățișa bărbați cu barbă în haine tradiționale islamice în fața parlamentului, iar unul dintre ei era înarmat cu cuțit în spatele unui copil care plângea. Sub imagine era scris “Trebuie să ne protejăm copiii!“.
În Franța, imaginile generate de inteligență artificială au fost identificate ca parte integrantă a strategiei de campanie a partidelor extremiste, în timpul alegerilor europene și legislative din acest an. Postările de pe X (Twitter) au inclus imagini cu oameni care se apropie cu bărci de o plajă, etichetate cu un slogan anti-imigrație, dar și videoclipuri cu un Emmanuel Macron demonizat.
William Allchorn, cercetător la Anglia Ruskin University, a declarat că ușurința de utilizare a modelelor de inteligență artificială a arătat o atitudine de “oportunism pragmatic” față de noile tehnologii. “De asemenea, opiniile de extremă dreapta devin dominante sau sunt chiar normalizate” a spus el, adăugând că extrema dreaptă nu este interesată de moralitate când vine vorba de AI, în comparație cu alte partide politice, care sunt mai prudente în ceea ce privește utilizarea acesteia în campanii.
Analiza integrală la The Guardian
Foto: Wrightstudio | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.