Ministerul de Finanțe a publicat execuția bugetară după primele zece luni ale anului. Conform datelor, veniturile totale au însumat 473,5 miliarde de lei, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile totale au fost de 583 de miliarde de lei, cu +21% mai mari față de anul trecut, astfel că deficitul bugetar a urcat la 109,5 miliarde de lei.

Pentru comparație, la sfârșitul lunii octombrie 2023, deficitul bugetar era de 62,8 miliarde de lei, reprezentând 3,91% din PIB. La sfârșitul lunii septembrie 2024, indicatorul era 92,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că doar în luna octombrie a crescut cu peste 17 miliarde de lei.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană estima că România va încheia anul cu un deficit bugetar de 8% din PIB, peste nivelul prognozat anterior. Guvernul estimează pentru acest an un deficit bugetar de 7,9%. România a trimis Comisiei Europene, la sfârșitul lunii octombrie, un plan de reducere a deficitul în următorii șapte ani. În acesta, guvernul se angajează să reașeze impozitul pe profit, pe venituri și salarii, taxa pe valoare adăugată și accizele. Conform Profit.ro, planul fiscal a fost avizat de Comisia Europeană și pasul următor este ca evaluarea Comisiei să treacă și de EcoFin (reuniune a miniștrilor de Finanțe), după care să fie aprobat în Consiliul European.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday