Ministrul Relațiilor Interguvernamentale din Regatul Unit, Pat McFadden, a atras atenția aliaților NATO, care au luat parte la Conferința de Apărare Cibernetică din UK, că războiul cibernetic este acum “o realitate zilnică”. Acesta a subliniat că atât Marea Britanie, cât și ceilalți aliați urmăresc Rusia și se concentrează ce contracararea atacurilor sale. În acest context a adăugat, însă “Putin este un om care vrea distrugere, nu pace”. McFadden atrage atenția asupra faptului că atacurile cibernetice nu mai sunt incidente izolate, ci fac parte dintr-o strategie continuă a mai multor state.
Astfel, ca urmare a acestor tensiuni, a anunțat că UK a creat Laboratory for AI Security Research (LASR), care are scopul de a identifica moduri în care AI ar putea fi folosită defensiv, dar și a vulnerabilităților tehnologice care pot fi exploatate de alte state. Noul laborator va primi, inițial, o finanțare guvernamentală de 9,8 milioane de euro, iar ulterior va solicita investiții suplimentare din partea industriei. Implicarea industriei pentru a accelera inovațiile este considerată esențială, deoarece companiile private dețin o mare parte din infrastructura critică și resursele tehnologice.
“AI revoluționează deja multe părți ale vieții – inclusiv securitatea națională. Dar pe măsură ce dezvoltăm această tehnologie, există pericolul că ar putea fi folosită împotriva noastră. Pentru că adversarii noștri se uită și la modul de utilizare al AI pe câmpul de luptă fizic și cibernetic”, a adăugat McFadden.
Acesta a precizat, totuși, că în această situație nu este vorba doar despre Rusia, aducând în discuție cazul recent din SUA, legat de un atac al Chinei asupra infrastructurii de telecomunicații a țării, în urma căruia au fost extrase informații sensibile despre cetățenii americani. De altfel, un atac atribuit tot Chinei a avut loc și în Marea Britanie, fiind sustrase date despre salarizarea din Ministerul britanic al Apărării și despre alegătorii britanici.
Conform datelor firmei de securitate cibernetică Check Point, în ultimele luni, a fost înregistrată o creștere de 72% a numărului atacurilor cibernetice asupra țintelor din Regatul Unit. Experții subliniază că infrastructura cibernetică a Regatului Unit este “învechită” și prezintă vulnerabilități semnificative. Astfel, aceștia explică faptul că fondul inițial de 9,8 milioane de euro pentru LASR este “un început promițător”, dar insuficient pe termen lung, fiind nevoie de strategii complexe care să includă nu doar AI, ci și modernizarea rețelelor și pregătirea personalului.
Sursă: Sky News
Foto: Napong Rattanaraktiya | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.