Deși summitul COP29 organizat în Azerbaidjan s-a încheiat oficial vineri, discuțiile au fost prelungite până duminică, când s-a ajuns la un acord în privința sumei care va fi acordată anual, în următorul deceniu, țărilor sărace – 300 de miliarde de dolari. La doar câteva minute după adoptarea acordului, țările bogate au fost criticate “pentru că nu au făcut mai mult”, iar gazda summitului COP29, Azerbaidjan “s-a grăbit să adopte controversatul plan”.
Un reprezentant al delegației Indiei a declarat: “Regret să spun că acest document nu este nimic mai mult decât o iluzie optică. În opinia noastră, acest lucru nu va aborda enormitatea provocării cu care ne confruntăm cu toții. Prin urmare, ne opunem adoptării acestui document”. Acesta a explicat că obiectivul nu va oferi suficienți bani pentru a ajuta India și alte țări în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice și să își creeze un nou tip de economie, care să nu depindă de combustibilii fosili.
Acordul are ca scop impulsionarea eforturilor internaționale de limitare a încălzirii globale, în contextul în care anul 2024 este pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată. Totuși, nu au fost stabiliți pași detaliați pentru modul în care țările vor acționa în conformitate cu angajamentul asumat anul trecut la summitul ONU privind clima, de a renunța la combustibilii fosili și de a tripla capacitatea de energie regenerabilă în acest deceniu. Unii negociatori au declarat că Arabia Saudită a încercat să blocheze un astfel de plan în timpul discuțiilor.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.