Armata Chinei a prezentat aeronava J-35 la o expoziție militară din orașul Zhuhai, alături de alte sisteme sofisticate de armament. Este al doilea avion invizibil al Chinei (alături de J-20, intrat în serviciu din 2017), care devine astfel a doua putere militară cu mai multe tipuri de aeronave care nu pot fi detectate de radare, alături de SUA.
Pe lângă faptul că J-35 poartă probabil intenționat același număr ca F-35 american, CNN arată că experții au remarcat atât asemănările de design, dar și câteva diferențe notabile între cele două aeronave F-35 are un singur motor, în timp ce J-35A este echipat cu două motoare. Wei Dongxu, comentator militar chinez, a susținut că o caracteristică importantă a J-35A este versatilitatea acestuia. Tocmai pentru că are două motoare, “el poate nu numai să îndeplinească misiuni de luptă aeriană, ci și să execute lovituri precise asupra țintelor terestre și maritime”. Dongxu a adăugat că avionul poate transporta o gamă largă de muniții ghidate cu precizie în compartimentul său intern de arme, inclusiv mici rachete de croazieră.
O altă piesă interesantă a expoziției militare este o navă-mamă masivă, un fel de port-avion aerian pentru alte drone, ea însăși o dronă. Intitulată Jetank, poate transporta o sarcină utilă de până la șase tone, are o anvergură a aripilor de 25 de metri și o greutate maximă la decolare de 16 tone. Armata Chinei au prezentat conceptul de navă-mamă ca fiind o inovație semnificativă pentru “aduce conceptul de portavion de pe mare în aer și permite desfășurarea a numeroase drone pe câmpul de luptă”.
La aceeași expoziție, Armata Chinei a a prezentat și o dronă navală, de mari dimensiuni, dar și de mare viteză, proiectată de asemenea cu o tehnologie greu de detectat de către radare. Site-ul oficial al armatei chineze menționează că aceasta poate fi folosită pentru misiuni de lungă durată fără a avea nevoie de realimentare. Poate transporta mai multe tipuri de rachete și este prevăzută cu o platformă de decolare și aterizare pentru elicoptere, cât și o mică punte, folosită pentru a lansa mici dispozitive subacvatice sau senzori de detectare a submarinelor.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.