China implementează proiecte în domeniul energiei eoliene și solare mai rapid decât orice altă țară de pe planetă, notează CNN în deschiderea unei analize. Având în vedere că președintele ales Donald Trump va diminua probabil rolul SUA de lider mondial în domeniul climei, analiștii sunt de părere că țara care îi va lua locul este China. 

Deși la începutul secolului XX China avea un rol destul de mic în poluarea cu dioxid de carbon la nivel mondial, emisiile din această țară au crescut foarte mult în ultimii ani. Astfel, a devenit cel mai mare stat poluant de pe planetă. China este în prezent responsabilă pentru aproape o treime din emisiile globale cu efect de seră. Unii experți în domeniul climei și anumiți oficiali americani consideră că emisiile Chinei vor atinge în curând vârful și apoi vor scădea.

Analiștii CNN atrag atenția că, în ciuda poluării produse de China, aceasta este o putere globală în materie de energie regenerabilă. Proiectele sale din acest domeniu, care reprezintă două treimi din totalul de proiecte solare și eoliene la nivel global, generează aproape 339 de gigawați de energie, cantitate suficientă pentru a alimenta peste 250 de milioane de locuințe, aproape dublu față de numărul de locuințe existente în SUA. Această cantitate se adaugă celor 758 gigawați de capacitate eoliană și solară pe care i-a construit deja.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, producția de energia solară chineză se dezvoltă atât de rapid încât, până la începutul lui 2030, va genera mai multă electricitate de la Soare decât cantitatea de electricitate pe care o va consuma SUA în total.

China este, de asemenea, lider mondial în ceea ce privește exportul de panouri solare în întreaga lume, majoritatea către Europa. Pe de altă parte, SUA au impus restricții asupra importurilor de energie solară din China, din cauza preocupărilor legate de munca forțată și se concentrează acum pe construirea propriului lanț național de aprovizionare cu energie solară.

Experții se întreabă acum dacă rezultatele remarcabile din domeniul energiei curate vor duce la închiderea centralelor pe cărbune. Deși China își închide centralele mai vechi pe cărbune și le exploatează mai puțin pe altele, nu a încetat să construiască centrale noi. Începând din 2015, China a fost responsabilă pentru 90% din creșterea emisiilor globale. Acum, dacă și-ar reduce nivelul de poluare cu 30%, ar evita eliminarea a 4,7 gigatone de gaze cu efect de seră în atmosferă. 

Analiză integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday