Potrivit cercetătorilor, creșterea masivă a cantității de metan emanată de ecosistemele umede, din zonele tropicale, este subestimată și nu este luată în considerare în planurile concepute pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Regiunile tropicale au contribuit cu peste 7 milioane de tone la creșterea cantității de metan din atmosferă, în ultimii ani, iar cercetătorii avertizează că emisiile au crescut în ultimii cinci ani mai repede decât oricând.

Congo, Asia de Sud-Est, Amazon și sudul Braziliei au contribuit cel mai mult la creșterea cantității de metan din zona tropicală. Datele publicate în martie 2023 arată că emisiile anuale din zonele umede din ultimele două decenii au fost cu aproximativ 500 de mii de tone pe an mai mari decât ceea ce oamenii de știință au prognozat pentru cele mai rele situații.

Aceste zone umede dețin rezerve uriașe de carbon sub formă de materie vegetală moartă, care este descompusă lent de microbii din sol. Creșterea temperaturilor accelerează acest proces, dar și interacțiunile biologice care produc metan. Totodată, la acest întreg proces contribuie și ploile abundente, care declanșează inundații ce determină extinderea zonelor umede.

În cazul în care emisiile de metan din această regiune continuă să crească, guvernele vor trebui să ia măsuri mai ferme pentru a menține încălzirea la pragul de 1,5 grade Celsius. Oamenii de știință au preconizat cu mult timp în urmă că emisiile de metan din zonele tropicale vor crește pe măsură ce clima se va încălzi, iar între 2020 și 2022, probele de aer colectate au indicat cele mai mari concentrații de metan din atmosferă de când au început măsurătorile fiabile, în anii 1980.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Erin Janssen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday